Gjermani: Filloi greva më e madhe në 30 vitet e fundit, të gjitha fluturimet dhe udhëtimet janë pezulluar

Në mesnatë në Gjermani filloi greva më e madhe e sektorit publik në 30 vitet e fundit, e cila është e fokusuar kryesisht në transportin publik. Për shkak të kësaj, pjesa më e madhe e autobusëve, trenave dhe aeroplanëve është pezulluar dhe arsyeja kryesore e grevës është mospërfillja e kërkesave për rritje të pagave.

Një grevë paralajmëruese kombëtare e organizuar nga disa sindikata filloi zyrtarisht mesnatën e së hënës në Gjermani. Përgatitjet për grevë kanë shkaktuar tashmë ndërprerje të mëdha të udhëtimit gjatë fundjavës.

Sindikatat janë bllokuar në negociatat me punëdhënësit e sektorit publik në disa sektorë transporti, duke përfshirë hekurudhat, transportin publik lokal dhe stafin e aeroportit. Pasi nuk morën përgjigje të kënaqshme nga punëdhënësit, ata organizuan grevë.

Të gjitha aeroportet kryesore ndërkombëtare gjermane janë prekur nga greva, përveç Aeroportit BER Berlin Brandenburg. Në total, rreth 400,000 pasagjerë në të gjithë vendin mendohej se do të përballeshin me vonesa ose anulime fluturimesh.

Në aeroportin më të madh të Frankfurtit, të gjitha fluturimet hyrëse dhe dalëse u anuluan të hënën ose u shënuan si të vonuara gjatë gjithë ditës në rastin e disa fluturimeve me distanca të gjata.

Ndërkohë, aeroporti ndërkombëtar në Mynih ka pezulluar fluturimet të dielën në pritje të grevës dhe pasojave të saj. Të hënën u pezulluan gjithashtu të gjitha fluturimet e pasagjerëve.

Aeroporti i Berlinit BER është i vetmi që nuk është prekur nga greva. Bordet e saj të mbërritjeve dhe nisjeve në internet dukeshin relativisht normale herët në mëngjesin e së hënës, përveç se të gjitha fluturimet e planifikuara të brendshme nga pjesë të tjera të Gjermanisë ishin riplanifikuar.

Sulmet do të ndalojnë gjithashtu anije tregtare dhe pasagjerësh në disa porte kryesore. Rrjeti hekurudhor i Gjermanisë është në mënyrë të ngjashme i paralizuar. Trenat ndërqytetës dhe rajonalë dhe transporti publik lokal u prekën, më shumë se 30,000 punonjës të hekurudhave iu bashkuan grevës të hënën.

“Gatishmëria për grevë është shumë e madhe, dhe zemërimi i punëtorëve për shkak të ndalimit nga punëdhënësit është i madh. Sot jemi në grevë sepse në marrëveshje kolektive, pavarësisht gjendjes së vështirë financiare të shumë punëtorëve, nuk na është paraqitur asgjë që do të ishte. ia vlen negociata serioze”, tha një anëtar i ekipit negociator. bordi i sindikatës së hekurudhave, Kristian Loroch.

Kategoritë
BotaLajme