Gjermania do t’i dhurojë miliona doza të vaksinës përmes COVAX-it

Ndërsa kërkesa bie dhe jetëgjatësia është e kufizuar, gjithnjë e më shumë provinca gjermane po hedhin vaksina në plehra. Tani teprica synohet t’i dhurohet vendeve më të varfra. Bashkimi Evropian mbetet shumë prapa të tjerëve.

Që nga fillimi i pandemisë, Bavaria ka hedhur gjithsej 53,000 doza vaksinash, më shumë se gjysma e të cilave janë “raportuar të refuzuara” vetëm në korrik.

“Rritja e sasisë së vaksinave të hedhura gjatë verës është pasojë e drejtpërdrejtë e rënies së gatishmërisë së popullsisë për vaksinim”, tha Ministria Bavareze e Shëndetësisë me kërkesë të stacioneve gjermane të shërbimit publik WDR dhe GDR.

Në Baden-Württemberg, gjithashtu, 4,000 doza të vaksinave AstraZeneca skaduan në fund të muajit korrik, duke bërë që ato të “shkatërrohen siç duhet”, sipas ministrisë së shëndetësisë atje.

Në North Rhine-Westphalia, 350 doza të AstraZeneca skaduan fundjavën e kaluar. Dhe ato “hiqen siç duhet”. Ky është, thonë ata nga ministria, rasti i parë i tillë në lidhje me këtë krahinë federale.

Veprime të ngjashme janë kryer javët e fundit në shtete të tjera federale gjermane.

Hamburgu dëshiron të kthejë 6,000 doza AstraZeneca në ditët në vijim, Saksonia-Anhalt planifikon të kthejë 22,000 doza, dhe Saksonia e Poshtme deri në 120,400 doza.

Meqenëse kërkesa për vaksina aktualisht është shumë më e ulët se furnizimi, Ministria federale e Shëndetësisë ka njoftuar se do të ndalojë dërgimin e vaksinave për të cilat ata kanë të drejtë, duke pasur parasysh numrin e banorëve. Në të ardhmen, vetëm sasia që ata porosisin do t’i dorëzohet provincave.

Tani që popullsia vendase është vendosur, Gjermania ka njoftuar se do të dorëzojë 1.3 milion doza të vaksinës AstraZenecea në nismën COVAX, e cila shpërndan vaksina në vendet më të varfra. Ministria federale njoftoi gjithashtu se do të heqë porositë e mëtejshme për vaksinat Johnson & Johnson në favor të vendeve të tjera evropiane gjatë gushtit.

Më 7 korrik, Gjermania vendosi të dorëzojë 30 milionë doza të vaksinave AstraZeneca dhe Johnson & Johnson në vendet e treta. 80 për qind e kësaj është e destinuar për COVAX, ndërsa 20 për qind do t’i jepet drejtpërdrejt vendeve individuale.

Sipas një raporti të brendshëm të BE-së nga 2 gushti, Shtetet e Bashkuara deri më tani kanë dhënë 59.8 milionë doza vaksinash në 45 vende. 20 milionë doza të tjera do të pasojnë në javët e ardhshme. Evropa i dha 7.9 milionë doza vetëm për 36 vende, nga të cilat 3.3 përmes COVAX.

Në fund të javës së kaluar, Komisioneri i BE për Punët e Jashtme Josep Borell kritikoi faktin se BE-ja, me dërgesat e saj deri tani të pakta në Afrikë dhe Amerikën Latine, rrezikon të humbasë ndikimin në ato vende mbi Kinën.

Kategoritë
BotaLajme