Gjermania i jep fund energjisë bërthamore, mbyll tre stacionet e fundit

Mbylljet shënojnë përfundimin e një përqasjeje ndalimi-fillimi ndaj energjisë atomike dhe një fitore për lëvizjen e zhurmshme anti-bërthamore të vendit, raporton The Guardian.

Objektet e mbyllura janë në Emsland, në shtetin verior të Saksonisë së Poshtme, siti Isar 2 në Bavari dhe Neckarwestheim, në Baden-Württemberg në jug-perëndim.

Mbylljet lënë një rebus për politikëbërësit e energjisë që përpiqen të balancojnë kërkesën në rritje për energji elektrike në një nga superfuqitë industriale të Evropës dhe përpjekjet për të dekarbonizuar, në sfondin e pasigurisë së shkaktuar nga lufta në Ukrainë.

Gjermania vitin e kaluar vonoi mbylljen e tre vendeve – të cilat siguronin rreth 6.5% të energjisë elektrike të vendit në vitin 2022 – pasi Rusia reduktoi furnizimet evropiane me gaz, duke shkaktuar shqetësime për mungesën e energjisë gjatë dimrit.

Vendi filloi heqjen graduale të energjisë bërthamore më shumë se dy dekada më parë mes një fushate të gjatë kundër teknologjisë, por në vitin 2010 Angela Merkel, asokohe kancelare, njoftoi një zgjatje të jetës së 17 centraleve bërthamore të vendit më së voni deri në vitin 2036.

Kategoritë
BotaLajme