Gjermania ka nevojë për të paktën 500,000 punëtorë të rinj të kualifikuar çdo vit, në mënyrë që të vazhdojë të funksionojë ekonomia

Sektori i biznesit të GJERMANISË ka nevojë urgjente për një politikë shumë fleksibël imigracioni për të zbutur mungesën kritike të fuqisë punëtore ose aktiviteti ekonomik do të reduktohet ndjeshëm, tha për dpa presidenti i Konfederatës së Shoqatave të Punëdhënësve Gjermanë (BDA), Rainer Dulger.

“Mungesa e punëtorëve të kualifikuar është aq kërcënuese sa që ndoshta do të duhet të pranojmë një humbje të prosperitetit ekonomik në 10 vitet e ardhshme,” tha Dulger.

“Ne kemi nevojë për të paktën 500,000 punëtorë të rinj të kualifikuar në vit”

Ai vlerëson se Gjermania ka nevojë për të paktën 500,000 punëtorë të rinj të kualifikuar çdo vit, në mënyrë që ekonomia më e madhe e Evropës të vazhdojë të funksionojë.

Ai parashikon që fuqia punëtore gjermane mund të arrijë kulmin deri në vitin 2025, por pas kësaj, gjithnjë e më shumë fëmijë do të dalin në pension.

Ata po kërkojnë procedura më të lehta për imigrimin e punëtorëve

“Aktualisht, ne kemi një rekord 45 milionë punonjës në ekonominë gjermane. Nga këta, ne do të humbasim rreth pesë milionë në 10 vitet e ardhshme, të cilët do të shkojnë në një pension të merituar”, thotë Dulger.

Sipas tij, mënyra e duhur për të parandaluar këtë është një opsion i shpejtë dhe i lehtë imigrimi për punëtorët me aftësitë e kërkuara. Ai beson se procesi duhet të bëhet online dhe pritja e gjatë për vizë duhet të hiqet.

Ai sugjeron që një agjenci qendrore të jetë përgjegjëse për t’u siguruar që palët e interesuara nga e gjithë bota mund të aplikojnë online dhe se agjencia do t’i informojë se çfarë kanë nevojë dhe çfarë dokumentesh duhet të dorëzojnë.

Kategoritë
BotaEkonomiLajme