Goditja në tru është më e zakonshme tek gratë: Cilat simptoma duhet t’i kushtoni më shumë vëmendje

Goditja në tru është shkaku kryesor i vdekjeve dhe paaftësisë në botë, dhe sipas statistikave, gratë përbëjnë rreth 60 për qind të vdekjeve nga goditjet në tru.

Ekspertët thonë se burrat dhe gratë që kanë një goditje në tru kanë simptoma të ngjashme si dobësi e krahut, vështirësi në të folur, fytyrë të varur ose probleme të ekuilibrit.
Megjithatë, jo të gjitha simptomat janë të njëjta tek gratë dhe burrat, prandaj gratë e kanë më të vështirë t’i njohin simptomat e tyre dhe shpesh ia atribuojnë lodhjes. Prandaj, nuk është për t’u habitur që ata përjetojnë goditje më shpesh.

“Gratë kanë më shumë gjasa të kenë simptoma atipike, të paqarta. Ato mund të fillojnë me lodhje, konfuzion ose ndoshta dobësi të përgjithshme, në krahasim me dobësinë në njërën anë të trupit,” thotë Pooja Khatri, MD dhe profesore e neurologjisë në Universitetin e Cincinnati.

Ajo thekson se shumë gra mund të injorojnë dhimbje koke të papritura dhe jashtëzakonisht të forta nëse në përgjithësi kanë probleme me migrenën dhe të ngjashme. I referohet gjithashtu vështirësisë në ecje dhe lodhjes së vazhdueshme, të cilat ata ia atribuojnë situatave stresuese dhe aktivitetit fizik. Ai gjithashtu thekson se të përzierat apo të vjellat janë një nga simptomat kryesore të goditjes në tru dhe konsiderohen si sëmundje virale.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi