Goditje në tru nuk shfaq simptoma, mjekët kanë dhënë 5 shenja me të cilat mund ta dalloni

Kur mendojmë për një goditje në tru, simptomat që ne dimë se e shoqërojnë atë janë të folurit të paqartë, mpirje, humbje të lëvizjes në fytyrë ose trup. Megjithatë, një goditje e heshtur nuk duhet të shfaqë simptoma në përgjithësi. Ndodh kur furnizimi me gjak në një pjesë të trurit ndërpritet papritur, duke e privuar trurin nga oksigjeni dhe duke dëmtuar qelizat e trurit.

Një goditje e heshtur parandalon rrjedhjen e gjakut në një pjesë të trurit që nuk kontrollon funksione të tilla si të folurit apo lëvizjet, kështu që mund të mos e vini re që ka ndodhur një goditje. Ata vazhdojnë të thonë se shumica e njerëzve zbulojnë se e kanë atë kur i nënshtrohen një skanimi MRI ose CT për një gjendje tjetër.

Trajtoni faktorët tuaj të rrezikut: presionin e lartë të gjakut, diabetin, kolesterolin e lartë dhe fibrilacionin atrial. Jini fizikisht aktiv dhe ushtroni. Hani fruta dhe perime dhe zvogëloni marrjen e kripës, sheqerit dhe yndyrës, gjithashtu kufizoni konsumimin e alkoolit. Mos pi duhan. Mësoni të njihni simptomat e hershme të një goditjeje dhe kërkoni ndihmë menjëherë. Një studim i vitit 2003 zbuloi se një e treta e njerëzve mbi moshën 70 vjeç kishin të paktën një goditje të heshtur.

Mjekët përmendin pesë shenja që lidhen fort me një goditje të heshtur.

1. Problemet njohëse: Këto mund të jenë rezultat i një sërë goditjesh të heshtura. Gjegjësisht, dihet se nëse fillon një goditje, ajo ndikon në gjëra si kujtesa dhe të menduarit. Duke folur për mënyrën sesi goditjet në tru mund të ndikojnë në gjëra të tjera, ne e dimë se ekziston një nëngrup i tërë i demencës që quhet çmenduri vaskulare, të cilën e kanë shumë njerëz që kanë çmenduri dhe në fakt lidhet me goditjet e heshtura.

2. Ngathtësia: Një goditje e heshtur mund të shkaktojë gjithashtu simptoma që mendoni se janë diçka tjetër, si ngathtësia e rastësishme ose mungesa e kujtesës. Trajtimi i faktorëve të rrezikut kardiovaskular, si kolesteroli i lartë dhe presioni i lartë i gjakut, zvogëlon mundësinë e goditjes në tru dhe rrezikun e goditjes së heshtur.

3. Humbja e ekuilibrit: Një goditje e heshtur i referohet një goditjeje që nuk shkakton asnjë simptomë të dukshme. Shumica e goditjeve shkaktohen nga një mpiksje që bllokon një enë gjaku në tru. Bllokimi parandalon që gjaku dhe oksigjeni të arrijnë zonën, duke shkaktuar vdekjen e qelizave të trurit… Në varësi të vendndodhjes së mpiksjes, kjo mund të shkaktojë simptoma të tilla si dobësi në krah ose këmbë (që mund të shkaktojë rënie) ose probleme me të folurit. ose shikimi.

4. Humbja e kujtesës: Një tronditje e heshtur prek pjesën e trurit përgjegjëse për kujtesën dhe dëmtimi mund të përkeqësohet me tronditje të përsëritura. “Sa më shumë dëmtime të trurit të keni nga goditjet e heshtura, aq më e vështirë është që truri të funksionojë normalisht,” thotë Dr. Fury, një profesor i asociuar në Shkollën Mjekësore të Harvardit dhe drejtor i Shërbimit të Strokeve të Spitalit të Përgjithshëm të Massachusetts.

5. Probleme me të folurin: Një shenjë e një goditjeje të heshtur mund të jetë një vështirësi e papritur në të folur. Është e rëndësishme të shihni mjekun tuaj të familjes nëse ka shqetësime për simptoma neurologjike si dobësi ose vështirësi në të folur, pasi goditjet e heshtura i vënë njerëzit në rrezik jo vetëm për goditje simptomatike në të ardhmen, por edhe për rënie njohëse dhe çmenduri. Radiologët duhet ta raportojnë atë dhe klinicistët duhet të veprojnë sipas tij.

Kategoritë
Shëndetësi