Greta Thunberg: Nuk fitoj para nga aktivizmi, nuk i përdor përfitimet e popullaritetit

Aktivistja mjedisore Greta Thunberg pretendon se nuk fiton para nga aktivizmi dhe se të ardhurat i merr nga një grant studentor.

Së shpejti do të publikohet doracaku i saj për ndryshimet klimatike i quajtur “Libri i klimës”. Ajo tregoi se paratë nga shitja e kësaj vepre do t’i dhurojë dhe shpreson se kjo do të nxisë edhe më shumë debatin për ndryshimet klimatike.

“Është bukur të kesh para, por nëse i dhuroj, për shembull, për ruajtjen e habitateve natyrore, atëherë mund të nxis debatin për këto çështje”, tha ajo në një intervistë për revistën The Times.

E pyetur nëse do të fitonte fare para nga shitja e librit të përmendur, ajo u përgjigj se do të ndodhte nëse do ta përkthente nga anglishtja në suedisht. Libri është shkruar në anglisht. Pavarësisht se është e famshme në të gjithë botën, Thunberg nuk mendon se është me ndikim dhe as që përdor përfitimet që sjell popullariteti.

“Kur bëhet fjalë për artistë apo influencues, ata mund të fitojnë para dhe të mos kenë njerëz të zemëruar me ta. Unë nuk mund ta bëj këtë,” vuri në dukje ajo.

Ai gjithashtu pohon se nuk përdor taksi, se rezervon gjithmonë biletën e trenit dhe akomodimin dhe se ushqimin e mban gjithmonë vetë. Duke komentuar pretendimin se fshehtas ka një pasuri prej një milion dollarësh, ajo tha se ka ardhur për shkak se ka marrë çmime prej një milion eurosh.

“Unë fitova çmime shumë më të vlefshme, por paratë i kam dhuruar. Natyrisht, ata nuk janë të interesuar për këtë,” shton ajo.

“Libri i klimës” i Greta Thunbeg do të publikohet më 27 tetor.

Kategoritë
BotaLajme