Grupi Wagner po zgjeron ndikimin e tij në Serbi, objektivi i parë i liberalëve rusë në mërgim

Siç shkruan Danas serb, grupi paraushtarak Wagner, lideri i të cilit është “kuzhinieri” famëkeq i Putinit, Yevgeny Prigozhin, në kanalin e tij Telegram njoftoi se qendra e tyre kulturore dhe informative e miqësisë dhe bashkëpunimit “Orly” është formuar në Serbi.

“Ne jemi me nxitim t’ju prezantojmë me banorin e ri të Qendrës PMC Wagner – Qendra Kulturore dhe Informative Ruso-Serbe e Miqësisë dhe Bashkëpunimit ANO Orly. Ideologu dhe drejtuesi i Qendrës është Aleksander Lisov”, thuhet në njoftimin. Platforma e telegramit.

Në njoftim, kujtojnë se në vitin 2017, “si rezultat i aktiviteteve të tij bamirëse”, Lisov ishte përfshirë në listën e personave të ndaluar nga autoritetet kosovare për të hyrë në territorin e Kosovës.

Qendra e quan misionin e saj zbatimin e diplomacisë publike, qëllimi i së cilës është forcimi dhe zhvillimi i marrëdhënieve miqësore midis Rusisë dhe Serbisë me ndihmën e “fuqisë së butë”.

“Shqiponjat, si reparte të Qendrës PMC Wagner, janë të angazhuar në një llogaritje informative me liberalët rusë që shkuan në Serbi dhe po përpiqen të kryejnë aktivitete antiruse atje me qëllim të diskreditimit të Rusisë dhe përkeqësimit të marrëdhënieve midis Rusisë dhe Serbisë. njerëz”, shtoi botimi.

Gjithashtu në njoftim thuhet se ata dhe bashkëpunëtorët e tyre nga Serbia dhe Rusia i kanë ngritur monumentin princit rus Aleksandër Nevskit në qendër të Beogradit.

Ivana Stradner, bashkëpunëtore hulumtuese e Fondacionit Amerikan për Mbrojtjen e Demokracisë dhe eksperte për luftën hibride, propagandën ruse dhe dezinformimin, kujton se këtë lloj bashkëpunimi mes Rusisë dhe Serbisë e kishte paralajmëruar disa muaj më parë.

“Para disa muajsh njoftova bashkëpunimin mes Rusisë dhe Serbisë në fushën e sigurisë së informacionit dhe njerëzit më thanë se jam paranojak! Bashkëpunimi mes Qendrës Wagner dhe Serbisë po ndodh. Çfarë pjesë të këtij mesazhi nuk e kupton Perëndimi?” , tha Stradner në Twitter.

Kategoritë
LajmeRajoni