Hapet Muaji i Rinisë në Kosovë: Mundësi të praktikës për 900 të rinj

Kurti deklaroi se të rinjtë e suksesshëm kosovarë janë ambasadorët më të mirë të vendit të tyre në botë

Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit dhe Zyra e UNICEF-it në Kosovë shënuan hapjen e Muajit të Rinisë me mundësi praktikimi për 900 të rinj, raporton Anadolu Agency (AA).

Ceremonia e hapjes u mbajt në kompleksin sportiv të vendpushimit Gërmi pranë Prishtinës, ku morën pjesë kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ambasadori austriak në Kosovë, Christoph Weidinger, përfaqësues të UNICEF-it dhe institucioneve të tjera ndërkombëtare dhe vendore, si dhe rreth 200 të rinj.

Në fjalën e tij, kryeministri Kurti deklaroi se të rinjtë e suksesshëm kosovarë janë ambasadorët më të mirë të vendit të tyre në botë. Ai tha se është obligim i të gjithëve që të heqin barrierat dhe të krijojnë hapësirë ​​për të rinjtë dhe mundësinë e aftësimit për angazhim në të gjitha sferat e jetës.

Kryeministri tha se prioriteti i parë i Qeverisë është menaxhimi i pandemisë së COVID-19, në mënyrë që të shpëtohen jetët e njerëzve dhe të mbrojë ekonominë e vendit. Në këtë kontekst, ai u bëri thirrje të rinjve të vaksinohen nëse nuk e kanë bërë tashmë.

Ai theksoi se është miratuar projekt-buxheti për vitin 2021 me vlerë prej 2.5 miliardë euro, sipas të cilit parashikimi i rritjes ekonomike është 7,9 për qind e të ardhurave bruto të brendshme. Kryeministri tha se u miratua paketa e rimëkëmbjes ekonomike me vlerë 1.1 miliardë euro, ndërsa të rinjtë do të përfitojnë përmes skemave të punësimit të garantuara për të rinjtë, të cilat së shpejti do të fillojnë të zbatohen.

“Përmes kësaj skeme, qeveria do të subvencionojë pagat dhe kontributet për 12 muaj për çdo të ri që punësohet për herë të parë. Gjithashtu, në kuadër të paketës së rimëkëmbjes, Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit do të ndajë 2.5 milionë euro për projekte të organizatave dhe individëve në të cilët përfituesit dhe pjesëmarrësit janë të rinjtë”, theksoi Kurti.

Ai tha se sot nis edhe faza e dytë e projektit të praktikës “Kosovo generation unlimited” në partneritet me UNICEF-in dhe Agjencinë austriake për zhvillim-ADA. Projekti “Kosovo generation unlimited” u lançua në shtator të vitit 2018.

Në fjalimin e tij, ambasadori Weidinger, nga ana e tij, tha se Muaji i Rinisë është një instrument i shkëlqyer për të mbështetur të rinjtë në aftësimin dhe aktivizimin e tyre profesional në nivel qendror dhe lokal, aktivitete të lira dhe punë vullnetare për të mbrojtur grupet e reja dhe të margjinalizuara.

Loreta Deshishku, këshilltare në Ministrinë e Kulturës, Rinisë dhe Sportit, deklaroi se gjatë muajit gusht, do të zbatojmë 13 programe që do të promovojnë punësimin, arsimin, shkencën dhe rekreacionin e të rinjve.​​​​​​​

Kategoritë
LajmeVendi