Hapja e urës së Peljeshkut të Kroacisë, “Do ta izolojë më tej BiH-në”

Hapja CEREMONIALE e urës së Peljeshkut fillon sonte në orën 20:00. Për urën shkruajnë edhe media dhe agjenci të huaja.

AFP: Është një nga projektet më ambicioze kroate

Ura do të shkurtojë,orët e panumërta që kalojnë udhëtarët, tregtarët dhe turistët në kufirin me Bosnjë-Hercegovinën. Theksohet se është një nga projektet më ambicioze të infrastrukturës kroate që nga shpallja e pavarësisë.

Ata shtojnë se hapja e urës ishte shumë e vonuar dhe se ndërtimi nuk ishte pa polemika, duke theksuar se Kroacia fillimisht u përpoq ta ndërtonte urën në vitin 2007, por pesë vjet më vonë projekti ngeci për shkak të kufizimeve buxhetore. Ata theksuan rolin e luajtur nga Bashkimi Evropian duke injektuar 357 milionë euro në projekt, duke shtuar se kinezët u zgjodhën si kontraktues, që përfaqëson pjesëmarrjen e tyre të parë të rëndësishme në një projekt infrastrukturor në Kroaci.

Euronews: Ura do të sigurojë akses më të mirë në ishuj

Euronews franceze thekson se Ura e Peljeskit do t’u sigurojë kroatëve dhe turistëve qasje më të mirë në ishuj, por se do të izolojë më tej Bosnjën dhe Hercegovinën. Ata shtojnë se është ngjarja e vitit në Kroaci. Gjithashtu, ata nuk munguan të theksojnë se deri më tani, pasagjerët që shkonin nga Kroacia në jug duhet të kalonin Neum, me kontrolle të gjata kufitare. China Daily shkruan se hapja e urës së Peljeshkës do t’i japë Kroacisë integritetin territorial të shumëpritur.

Qi Qianjin, ambasadori kinez në Kroaci, theksoi se hapja e urës do të thellojë marrëdhëniet midis Kinës dhe Kroacisë në dobi të tyre reciproke. Ai shtoi se ura është një projekt i spikatur për promovimin e pajisjeve, teknologjisë dhe njohurive kineze në industrinë e ndërtimit në Kroaci dhe në botë. Diplomati kinez tha se projekti kontribuoi shumë në rritjen ekonomike në Kroaci dhe në Evropë, sepse punësonte më shumë se 250 punëtorë shtëpiak.

Kategoritë
LajmeRajoni