Hitleri e ndaloi mbarështimin e kësaj race sepse “shkatërron” bariun tradicional gjerman

Bariu i Bardhë zviceran është një qen elegant, muskuloz dhe me klas të bardhë si bora. Besohet se e ka origjinën nga një bari gjerman me gjenin për ngjyrën e palltos së bardhë, e cila konsiderohej një defekt në bariun gjerman.

Megjithëse barinjtë e bardhë gjermanë njihen në Evropë që nga viti 1882, në vitin 1933 standardi i racës u ndryshua në Gjermaninë e tyre të lindjes, duke ndaluar regjistrimin e qenve të bardhë.

Domethënë, kur Hitleri erdhi në pushtet, mbarështimi dhe mbajtja e tyre ishte e ndaluar, dhe shpjegimi ishte se kjo racë e shkatërron bariun tradicional gjerman, sepse ngjyra e bardhë është një defekt. Kjo masë drastike çoi në zhdukjen e bariut të bardhë në Evropë. Megjithatë, falë dashamirëve në Amerikë, raca është ruajtur deri më sot.

Në fund të viteve ’70, këta qen u kthyen në Evropë përmes Zvicrës. Pastaj raca u njoh në 1991 nga FCI, dhe sot është shumë e njohur.

Kjo racë quhet edhe Berger Blanc Suisse, Bariu i Bardhë Gjerman, Bariu i Bardhë Amerikan, Bariu i Bardhë Kanadez dhe Bariu i Bardhë.

Kategoritë
Të ndryshme