HRW denoncon abuzimet e supozuara të grupit rus Wagner në Republikën e Afrikës Qendrore

HRW i referohet raporteve të “qeverive perëndimore, si dhe ekspertëve dhe raportuesve të posaçëm të OKB-së”, duke cituar “prova që forcat e lidhura me Rusinë që veprojnë në RAQ përfshijnë një numër të konsiderueshëm anëtarësh të Grupit Wagner”

Sipas një raporti të publikuar nga Human Rights Watch (HRW), mercenarët e kompanisë private ushtarake ruse Wagner Group rrahën dhe ekzekutuan civilë midis shkurtit 2019 dhe nëntorit 2021 në Republikën e Afrikës Qendrore (RAQ).

HRW i referohet raporteve të “qeverive perëndimore, si dhe ekspertëve dhe raportuesve të posaçëm të Kombeve të Bashkuara”, duke cituar “prova që forcat e lidhura me Rusinë që veprojnë në RAQ përfshijnë një numër të konsiderueshëm anëtarësh të Grupit Wagner”.

Raporti i mbrojtësve të të drejtave të njeriut përmban dëshmi nga 21 persona personalisht dhe 19 të tjerë përmes telefonit, duke përfshirë 10 viktima dhe 15 dëshmitarë që “akuzojnë burra me lëkurë të bardhë që flasin rusisht për abuzime”.

“Dëshmitarët thanë se burrat mbanin armë të stilit ushtarak dhe me uniforma, shalle për të mbuluar fytyrat, çizme ushtarake, doreza dhe syze dielli”, thuhet në raportin e organizatës.

Ndër abuzimet e tjera sipas dëshmitarëve dhe fakteve të njohura nga OKB-ja, më 21 korrik 2021, “forcat rusishtfolëse vranë të paktën dymbëdhjetë burra të paarmatosur pranë qytetit Bossangoa”.

Prefekti i Bossangoa, një zyrtar administrativ lokal, i cili citohet në raport i tha HRW-së se njerëzit ishin vrarë nga forcat rebele sipas dëshmitarëve.

“Megjithatë, dy dëshmitarë i thanë Human Rights Watch se menjëherë pas sulmit, ata shkuan në zyrën e prefektit në Bossangoa dhe e informuan atë se rusët kishin kryer sulmin”, thotë raporti, i cili citon gjithashtu dëshmitarë të tjerë që paraqesin një version të ngjashëm.

Ida Sawyer, drejtore e Divizionit të Krizave dhe Konflikteve të HRW-së, konsideron se këto prova të abuzimeve janë “bindëse” sepse tregojnë se “forcat e identifikuara si ruse që mbështesin qeverinë e Afrikës Qendrore kanë kryer abuzime serioze kundër civilëve duke mos u ndëshkuar”.

Mosveprimi i qeverisë së RAQ dhe partnerëve të saj “për të denoncuar këto abuzime, për identifikimin dhe ndjekjen penale të personave që janë përgjegjës, ka të ngjarë të shkaktojë krime të reja në Afrikë dhe më gjerë”, paralajmëroi ajo.

Autoritetet e Afrikës Qendrore kanë njohur marrëveshjet ushtarake me Rusinë dhe praninë e instruktorëve rusë që ndihmojnë ushtrinë kombëtare në stërvitje, por jo me një kompani private ruse të sigurisë.

Henri-Marie Dondra, ish-kryeministri i Afrikës Qendrore, kishte deklaruar për shtypin francez se raportet për praninë e Wagner janë një thashethem sepse nuk ka kontratë mes vendit të tij dhe një kompanie private ruse të sigurisë.

Kategoritë
BotaLajme