Hulumtimi: 88% e serbëve janë kundër anëtarësimit në NATO, 84% nuk ​​duan sanksione kundër Rusisë

Në numrin e ri të së përjavshmes serbe Nedeljnik është publikuar një sondazh për qëndrimet e qytetarëve serbë ndaj sanksioneve kundër Rusisë dhe hyrjes së mundshme të Serbisë në BE dhe NATO.

Sipas sondazhit, rreth 84% e të anketuarve nuk e mbështesin vendosjen e sanksioneve kundër Rusisë për shkak të luftës në Ukrainë. Sanksionet mbështeten nga vetëm 6.8% e të anketuarve, ndërsa 9.2% e tyre nuk kanë asnjë mendim, sipas Index.hr.

18.8% e qytetarëve do të pajtoheshin me sanksione në rast se BE-ja kërcënon me sanksione ndaj Serbisë, ndërsa 60% e qytetarëve do të ishin kundër vendosjes së sanksioneve ndaj Rusisë edhe në atë rast. 21.2% e të anketuarve janë përgjigjur se nuk kanë mendim.

25% e të anketuarve besojnë se Serbia do të vendosë sanksione në periudhën e ardhshme. 41.6% mendojnë se Serbia do të mbetet në pozicionin e saj neutral. Qëndrimi i 33.4% të qytetarëve të anketuar për këtë çështje.

Shumica dërrmuese e të anketuarve janë kundër anëtarësimit të Serbisë në NATO, 88.1% e tyre. Vetëm 4.3% e të anketuarve mbështesin hyrjen e vendit në aleancë. Të tjerët nuk kanë qëndrim.

“Serbët treguan ndjeshmëri të jashtëzakonshme me palën ruse”

“Të gjitha këto tema dhe lojëra politike të brendshme janë nën hijen e thellë të ngjarjes së madhe në lindje të Evropës, e cila ndryshon rrënjësisht gjeografinë politike planetare. Si reagoi opinioni publik vendas ndaj atij ndryshimi gjeopolitik tektonik? Ajo reagoi spontanisht dhe instinktivisht, duke treguar një solidaritet dhe ndjeshmëri thuajse të pabesueshme dhe të parezervë me palën ruse, në një masë që habiti edhe rusofilët vendas (ndoshta vetë Moskën) dhe i çoi ‘evropianët’ profesionistë vendas në prag të histerisë dhe dëshpërimit. “ komentoi për Nedeljnik Gjorgje Vukadinoviq, kryeredaktor i Mendimit të Ri politik serb.

Kategoritë
LajmeRajoni