Ish-prokurorja që e sinjalizoi korrupsionin e EULEX në Kosovë do t’i marrë 423 mijë funte nga shteti

Ish-prokurorja e EULEX, Maria Bamieh e shkarkuar nga puna në Zyrën e Jashtme të Mbretërisë së Bashkuar pasi sinjalizoi për dyshimet për korrupsion në misionin më të madh të jashtëm të BE-së në Kosovë(EULEX), ka rënë dakord për një marrëveshje me qeverinë e Mbretërisë së Bashkuar për t’i marrë 423 mijë funta.

Maria Bamieh, pretendoi se gjatë tetë viteve të fundit se Zyra e Jashtme e Mbretërisë së Bashkuar dështoi t’i ofrojë mbështetje pasi ajo u përpoq të ekspozonte bashkëpunimin e mundshëm midis zyrtarëve të BE-së dhe kriminelëve të dyshuar në Kosovë, shkruan The Guardian.

Bamieh ka thënë se në vend të kësaj zyrtarët qeveritarë të Britanisë i thanë asaj që të injoronte provat e dukshme të marrëveshjes së fshehtë në misionin e BE-së për sundimin e ligjit, të quajtur EULEX.

Kërkesa e saj për punësim do të shqyrtohej nga një gjykatë punësimi në maj dhe qershor të këtij viti, por një shumë prej 423,000 funta u ra dakord pak para seancës së parë pa pranimin e përgjegjësisë. Zyra e Jashtme e Britanisë tha se vazhdoi të mohonte pretendimet e Bamieh.

Duke folur për herë të parë që nga dakordimi, Bamieh tha për Guardian se ajo duhej të ishte lavdëruar për ekspozimin e provave të korrupsionit, por në vend të kësaj u keqtrajtua dhe u detyrua të largohej nga puna.

“Besoj se duhet të isha lavdëruar dhe mbështetur nga Zyra e Jashtme e Britanisë (FCDO) për ngritjen e shqetësimeve të mia rreth korrupsionit të mundshëm brenda EULEX-it dhe trajtimit që kam pësuar më pas, por në vend të kësaj u ndjeva e braktisur,” tha ajo.

Bamieh ka punuar në Kosovë si prokurore ndërkombëtare për EULEX-in, kur për herë të parë ngriti shqetësimet për korrupsion brenda misionit në mesin e vitit 2012.

Kategoritë
BotaLajmeLajmet Kryesore