Izetbegoviq: Rusia po shkatërron Ukrainën, Serbia shkatërroi Ballkanin, po të donin paqen do ta kishin nesër

Në sallën e kinemasë së qytetit në Brezë u mbajt forum publik i SDA-së, ku të pranishmëve iu drejtua kryetari i kësaj partie, Bakir Izetbegoviq.

Duke folur për situatën aktuale politike në Bosnje dhe Hercegovinë, Izetbegoviç vuri në dukje bllokadat dhe pengesat, dhe veçanërisht kërcënimet ndaj sovranitetit dhe integritetit territorial nga strukturat politike nga entitetet e RS.

Në këtë kontekst, ai theksoi rolin e Rusisë dhe Serbisë, veçanërisht në kontekstin e situatës së sigurisë në Bosnjë dhe Hercegovinë, rajon dhe Evropë.

“Nëse Rusia dhe Serbia do të donin paqen, do ta kishin atë të nesërmen. Rusia po shkatërron Ukrainën. Serbia e ka shkatërruar Ballkanin. Nuk ka vend ku nuk ka krijuar problem në 30 vitet e fundit. Ne e dimë se çfarë ndodhi në Bosnje dhe Hercegovina dhe në vend që të heqin topin, në vend që të paguajnë dëmshpërblim dhe në vend që të sillen në mënyrë të civilizuar, ata janë sërish burimi i problemit. Izetbegoviq.

Kur bëhet fjalë për marrëdhëniet mes partive pro-boshnjake, Izetbegoviç foli për partitë me origjinë nga SDA që bashkojnë forcat me partitë civile, por jo në interes të Bosnjës dhe Hercegovinës, por ekskluzivisht kundër SDA-së.

Izetbegoviq kujtoi negociatat e vështira në periudhën e kaluar në të cilat mori pjesë edhe bashkësia ndërkombëtare.

“Ajo që OHR kërkoi dhe çfarë u përpoq të impononte, kështu që ne e ndaluam, nuk besoj se janë në dijeni se çfarë mund të kishin bërë me të, me pragun prej tre për qind, numrin e delegatëve të nevojshëm për të emëruar presidenti i FBiH-së dhe mënyra e zgjedhjes së presidentit dhe zëvendëspresidentit, një xhaketë e re për ne”, vlerësoi Izetbegoviq.

Kategoritë
LajmeRajoni