Ja çfarë duhet bërë për t’u mbrojtur nga stuhitë natyrore/rrufeja

Këto janë disa gjëra që duhen mbajtur parasysh gjatë stuhive natyrore:

Të gjitha stuhitë përmbajnë vetëtima.Nëse jeni gjendur jashtë gjatë një stuhie, mos qëndroni pranë një pemë, një shtylle telefoni ose shtyllë flamuri.

Distanca e sigurt nga objektet e larta është dyfishi i lartësisë së objektit.

Nëse jeni duke luajtur golf dhe një stuhi afrohet, ulni shkopinjtë, largohuni nga karrocat metalike të golfit, hiqni këpucët e golfit dhe qëndroni larg pemëve. Hyni brenda sa më shpejt të jetë e mundur.Nëse ju ngriten flokët, d.m..th. që do t’ju godasë rrufeja.

Uluni në gjunjë dhe përkuluni përpara, por mos u shtrini në tokë. Toka e lagësht është një përcjellës i elektricitetit.Kur rrufeja kërcënon, futuni brenda një shtëpie, ndërtese të madhe ose një automjeti tërësisht metalik.Nëse stuhia afrohet kur jeni jashtë në një zonë pyjore, strehohuni nën pemë të vogla dhe qëndroni larg pemëve të larta.

Nëse stuhia afrohet kur jeni jashtë, mos u bëni cak i saj. Mund të jetë fatale. Mos qëndroni në majë të një kodre, në një fushë të hapur ose përgjatë një plazhi.Nëse stuhia afrohet kur jeni duke notuar ose pranë ujit, dilni nga uji menjëherë dhe largohuni nga plazhi.

Gjatë një stuhie me vetëtima, hiqeni ombrellën, qëndroni larg gardheve me tela, pajisjeve me tela për tharrje të rrobave, tubacionet metalike, shinat metalike dhe objekte të tjera metalike.Gjatë një stuhie me vetëtima, qëndroni larg pajisjeve elektrike, kanaleve të ngrohjes, radiatorëve dhe hidraulikës.

Hiqni nga priza pajisjet kryesore elektrike.Rrufeja është vdekjeprurëse.

Gjatë një stuhie me rrufe mos përdorni pajisje elektrike si brisqe, mikserë, tharëse flokësh dhe pajisje lavanderie.Rrufeja mund të jetë vdekjeprurëse, por një person i vrarë në dukje rrufeja shpesh mund të ringjallet nga metoda e ndihmës së shpejtë gojë më gojë, masazhi i zemrës ose frymëmarrja artificiale. Nëse disa njerëz goditen nga rrufeja, së pari trajtoni ata që duken të vdekur.

Ata që tregojnë shenja jete ndoshta do të shërohen vetë.//weather.gov

Kategoritë
Të ndryshme