Janë publikuar korrespondencat e policëve kroatë që kanë marrë pjesë në trajtimin çnjerëzor të emigrantëve

Disa media investigative në të gjithë Evropën kanë publikuar regjistrime dhe korrespondencë nga grupet WhatsApp që vërtetojnë korrespondencën e policëve të Ministrisë së Brendshme kroate.

Përkatësisht, Telegrami kroat, Dutch Lighthouse Reports, Nova TV, Novosti, ORF austriake dhe gjermani Der Spiegel publikuan histori që tregojnë mesazhe nga oficerët e policisë kroate që morën pjesë në parandalimin e migrimit të paligjshëm.

“Bëhet fjalë për të paktën 33 persona, persona të rangut më të lartë dhe më të ulët në MPB, të cilët kanë shkëmbyer të dhëna dhe foto të emigrantëve të kapur duke kaluar ilegalisht kufirin kroat. Në mesazhe përmendet numri i grupeve të kapur, kombësia e tyre, vendndodhja ku kanë qenë janë gjetur, dhe shumë kanë gjithashtu fotografi të qarta, të dallueshme të fytyrave të tyre.Disa janë mjaft shqetësuese: një grup i madh migrantësh të shtrirë në tokë, me fytyrat e tyre të kthyera në tokë, ose një fotografi e një grupi migrantësh që ndoshta janë porositur për t’i hequr këpucët, për t’ua vështirësuar lëvizjen, dhe janë zbathur janë ulur pranë binarëve të hekurudhës”, shkruan Telegram.

Fotoja e parë nga grupi që u publikua i referohet datës 16 gusht 2019, ku shfaqen emigrantë të shtrirë në tokë dhe thuhet se 85 shtetas të huaj nga Pakistani janë identifikuar gjatë kalimit të kufirit.
Në disa foto, emigrantët janë fotografuar pa këpucë.

“Natyrisht, është e dukshme të paktën në ato dy foto, ishte një mënyrë veprimi që policia dinte ta përdorte”, shkruan gazeta kroate.

Në mesin e 33 personave të përmendur në grup janë shefi i administratës policore Zoran Niçeno, shefi i atëhershëm i Departamentit për Kontrollin Kufitar në Sektorin Kufitar Tomislav Baštek, shefja e Shërbimit për Marrëdhënie me Publikun Jelena Bikiq, si dhe shumë zyrtarë të tjerë. .

Sipas një raporti të medias holandeze, janë publikuar 60 foto nga një grup WA i përdorur nga oficerët e policisë për të nxjerrë informacione të ndjeshme rreth emigrantëve.

“Kjo ishte jashtë çdo mjeti zyrtar të komunikimit dhe larg sistemeve të zakonshme të monitorimit. Në disa raste, u shpërndanë foto shqetësuese të individëve të detyruar të shtriheshin me fytyrë për tokë dhe të detyruar të hiqnin këpucët, ndërsa oficerë kroatë të armatosur qëndronin sipër tyre. “, shkruajnë mediat holandeze.

Ekspertët dhe burimet policore që folën për këtë media investigative theksuan se ndarja e një informacioni të tillë në grupet WhatsApp është e paligjshme.

“Ata thanë se kishte shumë gjasa që grupi të përdorej për të ndarë informacione jashtë kanaleve zyrtare të komunikimit, në mënyrë që sulmet e paligjshme ndaj migrantëve të mund të ndodhin pa lënë gjurmë”, thuhet në deklaratë.

Lidhur me të dhënat personale në mesazhet e grupit WhatsApp, zëdhënësja e Ministrisë së Punëve të Brendshme, Jelena Bikiq, u dërgoi policëve të lidhur me grupin një mesazh që përmban informacione për tre gazetarë të Associated Press, duke përfshirë emrat dhe numrat e pasaportës së tyre.
Në mesazh ai thotë: “Të nderuar kolegë, po ju dërgoj informacione për përdorim të mëtejshëm: Departamenti i Marrëdhënieve me Publikun në Ministrinë e Punëve të Brendshme ka marrë një kërkesë nga agjencia Associated Press që kërkon filmim në kufi të shoqëruar nga një patrullë e policisë kufitare. Ne do ta refuzojmë kërkesën, kështu që mund të presim që ata të filmojnë me iniciativën e tyre.”

Gazetarët padyshim ishin shumë interesantë për policët që komunikonin me njëri-tjetrin në grupin WhatsApp. Në një mesazh thuhet se gazetari austriak i radios (i referuar si “person” por me emrin e tij të plotë) “u vu re në zonën më të gjerë të Cetingradit dhe u largua nga Republika e Kroacisë nëpërmjet pikës kufitare Maljevac”. Bëhet fjalë për gazetarin e Österreichischer Rundfunk (ORF), Bernt Koschuch, i cili ka hetuar edhe këtë histori dhe që konfirmon orën dhe rrugën e lëvizjes pikërisht ashtu siç shkruhet në një nga mesazhet në grupin WhatsApp, shkruan Telegram.

 

Kategoritë
LajmeRajoni