Janjiq: Realiteti është se Serbia tani i njeh dokumentet e Kosovës

Realiteti është se Serbia filloi t’i njohë dokumentet e Kosovës pas marrëveshjes mes Beogradit dhe Prishtinës për dokumentet personale, tha kryetari i Forumit për Marrëdhënie Etnike, Dushan Janjiq.

Ai tha se fakti që është një marrëveshje verbale, në fakt i ngjall besim, sepse është një “marrëveshje”, dhe është “shumë më e detyrueshme”.

“Pas marrëveshjeve, fjalëve të rënda dhe thashethemeve ka edhe një hakmarrje, një sanksion për mosekzekutim”, tha Janjić në Dan live në N1.

Megjithatë, ai tha se procesi i negociatave nuk po zhvillohet në mënyrë transparente dhe demokratike nga pala serbe.

Siç tha ai, Serbia nuk ka institucione pjesëmarrëse në negociata, ndërsa në Prishtinë negociatorët takohen me shoqërinë civile, opozitën parlamentare dhe një ekip ekspertësh shumëpartiak.

“Mendoj se këto janë shenjat e para që Aleksandar Vuçiq duhet ta lejojë Qeverinë të bëjë punën e saj… dhe të mos na lërë vazhdimisht të kalojmë nga paniku në panik”, tha Janjiq.

I pyetur për të komentuar faktin se marrëveshja për dokumentet u paraqit si një lloj fitoreje, ai tha se ishte “lëvizje e një kërmilli të vogël në drejtimin e duhur” dhe se përfaqësuesi i lartë i BE-së për politikën e jashtme, Josep Borrell, ishte “përhapja e optimizmit të rremë”.

Me atë vendim de facto hyri në fazën e dyshtetësisë, vlerësoi Janjiq dhe shtoi se Kurti për herë të parë ka arritur të arrijë rezultat me masa reciprociteti.

Duke folur për mitingjet kundër Europride në Beograd, ai përsëri i lidhi ato me shërbimin rus të inteligjencës GRU, duke iu referuar pranisë së grupit pro Kremlinit “Ujqërit e natës” dhe politikanëve dhe peshkopëve “me komunikim intensiv me GRU”.

Ai shtoi se nuk është i sigurt se tubimet janë kundër Vuçiqit, por se po i dërgojnë mesazh presidentit të Serbisë “se ekziston një forcë që mund ta frenojë atë”.

Kategoritë
LajmeRajoni