Kanë kaluar 38 vjet nga vendimi në “Procesin e Sarajevës” i cili u gjykua edhe Alija Izetbegoviç

Në këtë ditë 38 vjet më parë, një vendim u dha për Alija Izetbegoviqin dhe boshnjakët e tjerë, pra intelektualët myslimanë të asaj kohe të ashtuquajturit. “Procesi i Sarajevës”.

Aktakuza u bazua në nenet 114 dhe 133 të Kodit Penal të RSFJ-së, gjegjësisht për “bashkim me qëllim të rrezikimit të rendit shoqëror dhe veprimtarive kundërrevolucionare” dhe “veprës verbale” të famshme. Aktgjykimi nuk ka devijuar shumë nga aktakuza dhe ka shqiptuar dënime drakoniane, duke i dënuar të pandehurit me një total prej 89.5 vjet burg.

Alija Izetbegoviq u dënua me 14 vjet dhe aktgjykimi u rishikua me vendimet e Gjykatës Supreme të Bosnjës dhe Hercegovinës në 12 vjet dhe Gjykatës Federale nga tetori 1985 në 9 vjet.

“Më 25 nëntor 1988, midis orës tre dhe katër pasdite, më thirrën në administratën e burgut. Atje, komandanti i rojes, Malko Koroman, me një uniformë ceremoniale dhe me një zë solemn, më lexoi vendimi i Presidencës Jugosllave për të më liruar nga vuajtja e dënimit tim. atë dy mijë e shtatëdhjetë e pestë ditë të burgimit tim. Pas meje janë vitet e ‘ngrënë nga karkalecat.’ “Të gjithë aktorët në proces, hetuesit, prokurorët dhe gjyqtarët vazhduan për të jetuar dhe punuar normalisht, disa madje mbetën në detyrë. Si politikan, i fala. Si njeri – nuk e bëra, “shkroi Alija Izetbegoviç në” Kujtimet “e tij.
Të pandehurit e mëposhtëm u paraqitën para gjykatës në këtë gjykim: Alija Izetbegović, Omer Behmen, Hasan Čengić, Ismet Kasumagić, Salih Behmen, Derviš Đurđević, Džemaludin Latić, Edhem Bičakčić, Melika Salihbegović, Mustafa Spahić dhe Đula Bičakč I akuzuari Rušid Prguda, përndryshe një pacient i rëndë në zemër, vdiq gjatë hetimeve.

Të gjithë të pandehurit u shpallën fajtorë dhe u dënuan me burgim nga 5 muaj deri në 15 vjet (siç u mor nga Omer Behmen). Alija Izetbegoviq u dënua me 14 vjet burg. Gjyqi dhe vendimi shkaktuan pakënaqësi të madhe tek intelektualët e pavarur në të gjithë Jugosllavinë, por edhe në botë.

Të gjithë të pandehurit dënimet e të cilëve ishin ende në fuqi u liruan dhe u amnistuan në vitin 1988, kur të gjithë të burgosurit politikë në Jugosllavi u liruan dhe u gjykuan për vepra verbale. Shumica e të akuzuarve u bënë politikisht aktivë dhe më vonë mbajtën poste të larta në Bosnjë dhe Hercegovinë.

Kategoritë
LajmeRajoni