Këngëtarja izraelite nuk e zgjati dorën për tu takuar me Joe Biden

Këngëtarja izraelite e popit, Yuval Dayan, nuk i dha dorën presidentit amerikan Joe Biden për arsye fetare. Arsyeja për këtë lëvizje të Dayan është parimi i shmangies së kontaktit fizik (shomer negiah) me një person “intim” të seksit të kundërt, i cili përfshihet në besimin tradicional hebre.

Këngëtari fetar hebre Dayan i la dorën presidentit amerikan, i cili erdhi për të shtrënguar duart, pasi këndoi në ceremoninë e organizuar në rezidencën presidenciale për Biden, i cili bëri një vizitë zyrtare në Izrael në datat 13-14 korrik.

Në ceremoninë, e cila u transmetua drejtpërdrejt, pamjet e Bidenit në këmbë dhe duke refuzuar të shtrëngonte duart me Biden pas përfundimit të këngës tërhoqën vëmendjen në rrjetet sociale dhe u shpërndanë shpesh.

Në pamje, ishte mbresëlënëse që Dayan shtrëngoi duart së bashku dhe u përkul pak, duke i buzëqeshur Biden, dora e të cilit ishte lart.

Arsyeja e kësaj lëvizjeje të Dayanit është parimi i “shomer negiah”, i cili përfshihet në besimin tradicional hebre dhe të cilin ai vetë e adopton.

Çifutët fetarë që respektojnë rregullat e “negiah-ut Shomerian” ose “mos prekjes” janë të kujdesshëm për të shmangur kontaktin fizik me një person “intim” të seksit të kundërt.

Sipas shtypit izraelit, këngëtarja Dayan bëri një deklaratë pasi incidenti u bë viral në Izrael.

Dayan deklaroi se më parë ia kishte përcjellë personelit të Presidencës izraelite ndjeshmërinë e tij fetare për shtrëngimin e duarve dhe theksoi se “qëllimi i tij nuk ishte të ofendonte Biden”.

Shumë burra dhe gra fetare në Izrael nuk angazhohen në kontakt fizik, si shtrëngimi i duarve, me askënd tjetër përveç anëtarëve të ngushtë të familjes (bashkëshorti, fëmija, prindi, motra ose motra, gjyshi).

https://video.haber7.com/video-galeri/214917-israilli-popcu-bidenin-elini-sikmadi-gundem-oldu

Kategoritë
BotaLajme