Keni një ëndërr të përsëritur gjatë natës? Ja pse ndodh

Ëndrrat e përsëritura nuk janë makthe tipike, ato zakonisht priren të jenë negative dhe për t’i kapërcyer ato kërkon disa përpjekje. Ato mund të ndodhin për një sërë arsyesh, nga marrja e tepërt e kafeinës deri tek disa probleme afatgjata në mendjen tuaj.

“Ëndrrat e përsëritura kanë shumë të ngjarë të lidhen me përvoja të thella të jetës ose me dilema karakteristike logjike që mund të përsëriten kur je zgjuar sepse ato janë “pjesë e jotja” dhe jo një ngjarje e njëhershme,” studiuesja e ëndrrave Deirdre Barrett, një profesor. i psikologjisë në Departamentin e Psikiatrisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit.

Meqenëse ëndrrat tona zakonisht nuk janë të përsëritura, na duhet vetëm të shohim të njëjtën ëndërr dy ose më shumë që ajo të konsiderohet e përsëritur, shpjegon ai. Ato janë më të zakonshme në fëmijëri, por mund të vazhdojnë edhe në moshën madhore. Gjithashtu, ato nuk duhet të ndodhin në mënyrë të njëpasnjëshme – ato mund të ndodhin disa herë në muaj ose disa vite larg njëri-tjetrit.

Specialisti i mjekësisë së gjumit dr. Aleks Dimitriu shprehet se çdo gjë që shfaqet vazhdimisht ia vlen të hetohet.

“Si psikiatër, jam i prirur të them se ka një mesazh që mund të përpiqet t’jua përcjellë. Përgjigja mund të jetë të kuptojmë se çfarë është,” shpjegoi ai.

Për disa ëndrra të përsëritura, mesazhi është i qartë – nëse vazhdoni të ëndërroni se jeni vonë në shkollë ose në punë, ndoshta jeni shpesh nervoz se nuk jeni gati për ato gjëra. Ndërsa të tjerët, pavarësisht nga zakonshmëria e tyre, mund të mos kenë një kuptim universal, duke kërkuar që ju të bëni pak analiza për të mësuar më shumë.

Kur përballeni me një ëndërr të përsëritur, pyesni veten se cili mund të jetë mesazhi, Dimitriu tha: “Cila është marrëdhënia juaj me gjërat ose njerëzit në ëndërr? Cilat janë frika dhe sistemet tuaja të besimit për ato gjëra? Cilat janë pesë gjërat kryesore në jeta juaj mund ta shkaktojë atë apo është e lidhur me të? Për çfarë jeni të shqetësuar vërtet?”

Është e nevojshme të analizohen ëndrrat

Ata shprehen gjithashtu se do të ishte mirë të bënin “interpretim joformal të ëndrrave”, qoftë vetëm ose me një person të afërt, të besuar, i cili mund ta shohë situatën nga një këndvështrim tjetër.

Njerëzit me çrregullim stresi post-traumatik ose ankth kanë më shumë gjasa të kenë ëndrra të përsëritura, veçanërisht ato të një natyre ankthioze, tha Dimitriu. Një ëndërr me PTSD rrjedh nga një traumë aq e rëndë sa që vazhdon të kthehet si një makth.

“Truri po përpiqet të zgjidhë diçka dhe ta vendosë atë në qetësi,” shpjegoi ai.

Ndonjëherë ëndrrat e përsëritura mund të jenë rezultat i gjendjes së trupit tuaj dhe mund të ketë “shkasë” në mjedis, si një alarm në rrugë ose një rubinet që rrjedh – gjë që mund të shkaktojë ëndrra me imazhe të atyre gjërave.

Gjithashtu, ëndrrat tuaja të përsëritura mund të jenë rezultat i higjienës së dobët të gjumit. Shumë gjëra të pakëndshme ndodhin natën kur njerëzit janë pa gjumë, pinë kafeinë ose alkool shumë vonë, punojnë shumë vonë ose flenë për katër orë, shpjeguan ata.

Pasi të fitoni më shumë njohuri për shqetësimet tuaja, shkrimi për to para gjumit mund të jetë i dobishëm në zbutjen e ëndrrave negative të përsëritura dhe stresit në përgjithësi.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi