Këto shenja mund të tregojnë se ju keni sëmundjen e Parkinsonit

Disa shenja të hershme mund të tregojnë zhvillimin e sëmundjes së Parkinsonit dhe ndër simptomat që duhet t’i kushtoni vëmendje janë: ngadalësimi i lëvizjeve, dridhjet, ngurtësimi i muskujve dhe madje edhe kapsllëku.

Sëmundja e Parkinsonit është një çrregullim neurologjik që mund të shkaktojë lëvizje të pakontrolluara si dridhje, dridhje duarsh dhe humbje të ekuilibrit. Sipas Fondacionit të Parkinsonit, më shumë se 10 milionë njerëz në mbarë botën jetojnë me këtë diagnozë.

Aktualisht nuk ka kurë për këtë gjendje, por ka sugjerime për mënyra për të ndihmuar potencialisht në uljen e rrezikut të zhvillimit të sëmundjes së Parkinsonit. Në disa studime, kafeina lidhet me një rrezik më të ulët të zhvillimit të saj. Ushtrimet, të tilla si aktiviteti aerobik ose fizik, mund të jenë një faktor mbrojtës sipas analizave të tjera.

Megjithatë, ka shenja që tregojnë këtë sëmundje dhe të cilave duhet t’u kushtoni vëmendje:

ngadalësia e lëvizjes

dorëshkrim më i vogël

vështirësi në ecje/rënie të përsëritura

ngurtësi e muskujve

burgu

Shenjat klasike të sëmundjes së Parkinsonit përshkruhen si: dridhje, bradikinezi dhe ngurtësi. Një dridhje është në thelb një dridhje e dorës që ndodh ndërsa një person është duke pushuar, krahasuar me një dridhje që ndodh kur një person mund të përdor një lugë për të ngrënë supë ose për të pirë kafe nga një filxhan.

Për 70 deri në 80 për qind të pacientëve, dridhjet janë shenja e parë e sëmundjes së Parkinsonit. Bradykinesia është një term i përdorur për të përshkruar ngadalësinë që një person mund të përjetojë me lëvizjen, e cila shpesh mund të shihet kur një person është duke ecur.

Si rezultat, ata fillojnë të ndërmarrin hapa më të shkurtër dhe më të shpejtë për të ruajtur shpejtësinë e tyre “normale” të ecjes, një anomali që shpesh quhet “ecje festimi”.

Së fundi, ngurtësia i referohet ngurtësimit dhe madje dhimbjes që mund të përjetojnë njerëzit me sëmundjen e Parkinsonit. Të gjitha këto mund të ndikojnë në detyra të thjeshta si ecja, veshja dhe ngrënia. Pacientët madje mund t’i përshkruajnë këto simptoma si dobësi të përgjithshme, çekuilibër kur qëndrojnë në këmbë ose ecin dhe mungesë koordinimi.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi