Kina po ndërton sistemin më të fuqishëm të radarit për të mbrojtur planetin

Kina ka filluar ndërtimin e një objekti të ri për vëzhgim aktiv me qëllim të përmirësimit të mbrojtjes së planetit Tokë.

Zyrtarët dhe shkencëtarët kinezë pretendojnë se sistemi i ri i radarit do të ndihmojë në mbrojtjen e njerëzve nga shkëmbinjtë hapësinorë, së bashku me programe të tjera të ngjashme si misioni DART i NASA-s.

Objekti është projektuar për të zbuluar asteroidë afër Tokës që mund të jenë një kërcënim për njerëzimin dhe do të ndërtohet në Chongqing në jugperëndim të vendit. Emri i koduar i objektit është China Fuyan.

Ky objekt vëzhgimi do të ketë më shumë se 20 antena, secila prej të cilave do të ketë një diametër midis 25 dhe 30 metra. Antenat do të punojnë njëkohësisht për të kryer vëzhgime HD të asteroidëve deri në 150 milionë kilometra nga Toka. Global Times shkruan se do të jetë sistemi i radarit me rrezen më të madhe.

Presidenti i Institutit të Teknologjisë së Pekinit Long Teng tha se ndërtimi i objektit China Fuyan do të përmirësojë mbrojtjen e Tokës, si dhe mundësitë e monitorimit të situatës në hapësirë, por gjithashtu do të ndihmojë në studimin e ekzoplaneteve potencialisht të banueshëm. dhe formacionet e asteroideve.

Ndërtimi i Fuyan do të fillojë me katër radarë me diametër 16 metra të projektuar për testimin fillestar. Nëse gjithçka shkon siç është planifikuar, numri i antenave do të rritet në më shumë se 20, duke krijuar një sistem radar HD. Ai do të jetë radari i parë i hapësirës së thellë i aftë për të kryer imazhe 3D dhe gjurmim dinamik, si dhe vëzhgime aktive të objekteve hapësinore në të gjithë sistemin diellor.

Në prill, Kina njoftoi ndërtimin e një sistemi për të monitoruar dhe mbrojtur Tokën nga asteroidët me qëllim mbrojtjen e planetit dhe njerëzve. Sistemi i paralajmërimit do të vendoset në Tokë, por edhe në hapësirë ​​dhe do të ndihmojë në zbulimin e të gjithë asteroidëve që mund të jenë një kërcënim për aktivitetet në hapësirë, si dhe zonat e banuara në planetin tonë. Kina po punon gjithashtu për të zhvilluar një sistem “defleksioni” asteroid të ngjashëm me misionin DART të NASA-s, i cili nis në nëntor 2021.

Agjencia hapësinore e Kinës CNSA ka bërë përparime të mëdha vitet e fundit, duke synuar të bëhet një fuqi kryesore globale në hapësirë. Kjo agjenci ofroi provat e para të ekzistencës së ujit në sipërfaqen e Hënës vitin e kaluar dhe së fundmi njoftoi se po zhvillon një reaktor bërthamor për Hënën, i cili thuhet se do të jetë 100 herë më i fuqishëm se ai që po zhvillon NASA.

Kategoritë
BotaLajme