Kishte parë në ëndërr, flet fermeri turk pasi u gjet naftë në fermën e tij

Cengiz Buhur, një nga pronarët e fushës në Ceyhan, ku ka rezervë nafte prej 1 miliard dollarësh, i ka lënë përshtypje ëndrra që ka parë dhe ka thënë se ka shpuar një pus vite më parë në arën e tij.

Nafta u gjet si rezultat i punës 2 vjeçare në fushën kërkimore të quajtur “Çukurova 1 dhe Çukurova 2”, e lidhur me Korporatën Turke të Naftës (TPAO), në distriktin Soysalı të rrethit Ceyhan të Adanas.

Ndërkohë që si rezultat i kërkimeve u mësua se vaji ishte i cilësisë së lartë, studimet në terren u zgjeruan.

Cengiz Buhur, një nga pronarët e fushës, tha se kishte një ëndërr teksa mendonte për ujin në vitin 1998.

Por më bëri shumë përshtypje ëndrra ime. Pashë ujë të përgjakur. Kështu e interpretova, thashë se gjeta ujin. Këtu kam goditur një pus, kam zbritur 204 metra, por e kemi gjetur ujin.

Kur gjetëm ujin, vaji shumë i lehtë vinte nga pompa e valvulës. E pyeta pusin, më tha është vaj rotarin. Ndërkohë ka ndodhur edhe tërmeti i Cejhanit.

Kur ndodhi tërmeti, ne lamë gjithçka aty dhe vrapuam drejt zonës së tërmetit. U kthyem një javë më vonë. Filluam të ujitim përsëri, vaji filloi të dilte vazhdimisht nga uji.

Edhe mua më bëri përshtypje. E mblodha pak, mblodha më shumë se një fuçi. Pastaj e sollëm në MTA në Adana. Mësuam se këtu ka naftë”, tha ai.

 

Kategoritë
LajmeTë ndryshme