Kissinger: Rusia nuk duhet të shkatërrohet sepse territori i saj do të shndërrohet në një vakum politik

Në një tekst autori për britanikun The Spectator, diplomati Henry Kissinger tha se Ukraina duhet të fillojë negociatat me Rusinë në atë mënyrë që Moska të njohë territoret e pushtuara dhjetë vjet më parë, sepse Rusia nuk duhet të mposhtet duke pasur parasysh se një rezultat i tillë do të transformonte. territorin e saj në një vakum sigurie dhe politik.

“Procesi i paqes duhet të lidhë Ukrainën me NATO-n në çdo formë. Neutraliteti nuk ka më kuptim, veçanërisht pasi Finlanda dhe Suedia u bashkuan me NATO-n,” vuri në dukje Kissinger.

Kjo është arsyeja pse, pretendon Kissinger, ai propozoi në maj të vendoset një linjë armëpushimi përgjatë kufijve ekzistues ku lufta filloi më 24 shkurt.

“Rusia do të hiqte dorë nga pushtimet e saj, por jo nga territori që pushtoi gati një dekadë më parë, duke përfshirë Krimenë. Ky territor mund të jetë subjekt i negociatave pas armëpushimit,” tha Kissinger.

Nëse vija ndarëse e paraluftës midis Ukrainës dhe Rusisë nuk mund të arrihet me luftë ose negociata, ai sugjeron zbatimin e parimit të vetëvendosjes së popujve.

“Referendumet e vetëvendosjes nën mbikëqyrjen ndërkombëtare mund të zbatohen në territore veçanërisht të ndara që kanë ndryshuar duart disa herë gjatë shekujve”, tha Kissinger.

Ai thekson se qëllimi i procesit të paqes do të ishte i dyfishtë, konfirmimi i lirisë së Ukrainës dhe përcaktimi i një strukture të re ndërkombëtare, veçanërisht për Evropën Qendrore dhe Lindore, dhe Rusia duhet të gjejë përfundimisht vendin e saj në një rend të tillë.

“Rezultati i dëshiruar për disa është një Rusi e bërë të pafuqishme nga lufta. Nuk jam dakord. Me gjithë prirjen e saj për dhunë, Rusia ka dhënë një kontribut vendimtar në ekuilibrin global dhe balancën e fuqisë për më shumë se gjysmë mijëvjeçari,” beson Kissinger.

Ai shton se roli i saj historik nuk duhet të zvogëlohet.

“Dështimet ushtarake të Rusisë nuk e kanë eliminuar shtrirjen e saj bërthamore globale, duke e lejuar atë të kërcënojë përshkallëzimin në Ukrainë. Edhe nëse kjo aftësi zvogëlohet, kolapsi i Rusisë ose shkatërrimi i aftësisë së saj për të bërë politikë strategjike mund ta kthejë territorin e saj që përfshin 11 zona kohore në një zonë të kontestuar. Shoqëritë rivale të saj mund të zgjedhin t’i zgjidhin mosmarrëveshjet e tyre me dhunë. Vendet e tjera mund të kërkojnë të kënaqin aspiratat e tyre territoriale me forcë,” argumentoi Kissinger.

Kategoritë
BotaLajme