Kjo është statuja e sundimtarit shqiptar që është instaluar në Egjipt

Një statujë e re e Muhamed Ali Pashës, sundimtarit shqiptar të Egjiptit midis viteve 1805 dhe 1848, është instaluar në Muzeun Ushtarak Kombëtar Egjiptian që ndodhet në Kalanë e Kajros të Salah Al-Din Al-Ayoubi.

Statuja me përmasa reale është montuar në një bazë betoni dhe përshkruan sundimtarin e famshëm të veshur me petk historik dhe duke mbajtur shpatën e tij.

Statuja u skalit për 12 ditë dhe u instalua në oborrin e jashtëm të muzeut.

Mina Ashak, skulptori 27-vjeçar, tha se kaloi disa javë duke lexuar biografinë e Muhamed Ali Pashës në mënyrë që të mësonte më shumë për personalitetin e tij përpara se të fillonte nga puna.

Kjo i mundësoi Ashak të kuptonte se si sundimtari lëvizte, fliste dhe shprehte ndjenjat e tij, si dhe format e trupit dhe veshjet e tij, është shprehur skulptori për mediat.

Personaliteti i sundimtarit historik dallohet nga qetësia dhe intensiteti i tij në të njëjtën kohë, vuri në dukje Ashak, i cili u diplomua në Fakultetin e Arteve të Bukura në Universitetin Minya në vitin 2019.

Mohamed Ali Pasha konsiderohet themeluesi i Egjiptit modern dhe dinastia e tij sundoi vendin deri në Revolucionin e 23 korrikut në 1952.

Kategoritë
BotaLajmeVendi