Kompania kroate u përpoq të blinte pjesë nga Rusia për helikopterët përmes RS/Bosna

Instituti Teknik i Aviacionit i vendosur në Goricë të Madhe u përpoq të shmangte sanksionet e vendosura ndaj Rusisë nga BE dhe Kroacia dhe të siguronte pjesë për helikopterët përmes Republikës Srpska, zbulon Jutarnji list.

Siç shkruajnë ata, në mes të sanksioneve, në këtë kompani kanë mbërritur dy përfaqësues të kompanisë ruse Aero Technik Service nga Moska për të diskutuar shitjen e pjesëve rezervë për helikopterët ushtarakë.

Takimi ka zgjatur më shumë se një orë dhe siç ka marrë vesh Jutarnji list, është rënë dakord që kompania ruse t’i dërgojë një ofertë Goricës së Madhe për shitjen e pjesëve që i nevojiten ZTC.

Vetë ZTC e ka pranuar se takimi ka ndodhur, por pretendojnë se është bërë me iniciativën e Rusisë dhe se tema ka qenë një temë e hapur për prokurimin e mallrave dhe shërbimeve të periudhës së mëparshme. Në ZTC ata pretendojnë se mysafirëve rusë u është thënë se asnjë tregti nuk është e mundur për sa kohë që sanksionet janë në fuqi.

Megjithatë, sipas informacioneve, takimi ka qenë shumë më thelbësor dhe është diskutuar në detaje se si të anashkalohen sanksionet dhe të paguhen dhe të dorëzohen pjesët ruse nga Rusia në Kroaci. Meqenëse nuk është e mundur të paguhen transaksione ose të eksportohen mallra nga Rusia në Kroaci për shkak të sanksioneve, thuhet se është rënë dakord që e gjithë puna të bëhet përmes Republikës Srpska. Mallrat do të bliheshin zyrtarisht nga një kompani në Republikën Srpska, nga e cila ZTC do të blinte mallrat dhe do t’i importonte ato në Kroaci.

E gjithë puna dështoi, megjithatë, pasi mbërritja e dy shtetasve rusë nuk u mungua nga punonjësit e Agjencisë së Inteligjencës së Sigurisë, të cilët më pas lajmëruan kolegët e Agjencisë së Sigurisë së Inteligjencës Ushtarake. Pasi u konstatua se ata ishin në një takim të gjatë në QTC, për gjithçka është informuar edhe menaxhmenti i CERP-së, që është pronar i kësaj kompanie. Këmbanat e alarmit ranë në CERP dhe drejtuesve të kompanisë iu kërkua një shpjegim për vizitën e dy shtetasve rusë.

Fjala vjen, kompania ruse ATS është një kompani shumë e njohur që prodhon pjesë për helikopterët MI-8 të përdorur nga ushtria kroate, dhe në të kaluarën kjo kompani ka bërë biznes me ZTC në disa raste, shkruan Jutarnji list.

Kategoritë
LajmeRajoni