Komshiq i shkroi Stoltenberg, nuk dëshiron ushtarë kroatë në BiH

Anëtari i Presidencës së BiH-së, Zheljko Komshiq, i tha udhëheqësit të NATO-s të martën se udhëheqja ushtarake dhe politike e Kroacisë ishte gjykuar “si pjesë e një sipërmarrjeje të përbashkët kriminale” dhe se për këtë arsye angazhimi i anëtarëve të Ushtrisë Kroate në një mision paqeruajtës në BiH do të ishte të papërshtatshme.

Komshiq shprehu kundërshtimin e tij për ardhjen e ushtarëve nga Kroacia në misionin në Bosnje dhe Hercegovinë në një letër të veçantë drejtuar Sekretarit të Përgjithshëm të NATO-s, Jens Stoltenberg.

Në të, ai pohoi se Kroacia nuk mund të jetë pjesë e forcave paqeruajtëse ndërkombëtare sepse ishte një pjesëmarrëse aktive në luftën në BiH. Siç tha ai, pikërisht kjo është arsyeja pse lidershipi ushtarak dhe politik kroat u “dënua në Gjykatën Penale Ndërkombëtare në Hagë si pjesë e një sipërmarrjeje të përbashkët kriminale”, sepse, siç pretendon ai, Kroacia synonte të krijonte pjesë të spastruar etnikisht të Bosnjës dhe Hercegovinës. nën administrimin e saj ushtarak dhe politik.

“Ambicie të tilla politike të Republikës së Kroacisë ndaj Bosnjë-Hercegovinës, një shtet sovran dhe i pavarur, ekzistojnë edhe sot, të cilat po forcohen nga forcat ushtarake”, i shkruan Komshiq Stoltenberg.

Zyra e Komshiqit njoftoi se ai në fakt ka reaguar ndaj informacionit se Kroacia dëshiron të dërgojë ushtarët e saj në BiH nëse NATO merr përsipër mandatin paqeruajtës nga Bashkimi Evropian, i cili themeloi atje misionin Althea. Kjo mundësi do të hapej nëse Rusia do të vinte veton ndaj zgjatjes së mandatit të EUFOR-it në Këshillin e Sigurimit të OKB-së.

Një informacion i tillë është përcjellë të hënën nga portali i Sarajevës istraga.ba, i afërt me shërbimet e inteligjencës, duke publikuar një kopje të letrës së supozuar që ministri i Jashtëm kroat Gordan Grliq Radman i ka dërguar Stoltenberg më 14 tetor.

MVEP nuk iu përgjigj kërkesës së Hinës për të konfirmuar vërtetësinë e letrës.

Në kopjen e publikuar thuhet se kreu i diplomacisë kroate i shkruan Stoltenberg-ut se nuk ka asnjë pengesë ligjore apo politike apo arsye për shqetësim në rastin e pjesëmarrjes së Kroacisë në ndonjë operacion të NATO-s, dhe përjashtimi i mundshëm i saj nga operacione të tilla do të përbënte diskriminim të pajustifikuar ndaj Kroacisë. një anëtar i plotë i Aleancës.

“Kjo do të ishte në kundërshtim me detyrimet, të drejtat dhe përgjegjësitë që dalin nga anëtarësimi ynë në NATO”, thuhet në dokument, i cili gjithashtu thekson se dërgimi i një mesazhi përçarjeje midis aleatëve do të ishte shumë i rrezikshëm në mjedisin aktual gjeopolitik, nga i cili rrjedh. se Kroacisë duhet t’i jepet gjithashtu mundësia për të marrë pjesë në një mision të ri të mundshëm në Bosnje dhe Hercegovinë.

Kategoritë
LajmeRajoni