Konfirmohet shfaqja e infeksionit të antraksit në Kroaci, ngordhin 107 bagëti

Ministria Kroate e Bujqësisë njoftoi se në zonën e Parkut Natyror “Lonjsko Polje” rreth qytetit të Osekovës, është regjistruar prania e infeksionit të antraksit ose plagës së kancerit te kafshët e ngordhura.

Sipas mediave kroate, sipas të dhënave jozyrtare, të paktën 107 bagëti kanë ngordhur që nga fillimi i korrikut dhe gjithsej gjashtë persona, mes tyre dy fëmijë, janë paraqitur në spital për shkak të dyshimit për infeksion të antraksit. Të gjithë pacientët u liruan për trajtim në shtëpi.

Në bazë të analizës së rezultateve nga kufomat e dy kafshëve të ngordhura, Instituti Veterinar Kroat, në bazë të analizave laboratorike, ka konstatuar se bëhet fjalë për sëmundje të kofshëve, e njohur ndryshe edhe si antraksi.

“Në koordinim të përbashkët të Ministrisë së Bujqësisë dhe Inspektoratit Shtetëror të Republikës së Kroacisë, aktivitetet dhe masat e mëtejshme po kryhen në zonën e kullotave të Osekovës, parkun natyror “Lonjsko Polje”, me qëllim të parandalimin e përhapjes dhe ndalimin e sëmundjeve infektive”, thuhet në deklaratën e Ministrisë së Bujqësisë së Republikës së Kroacisë.

Antraksi është një sëmundje infektive e kafshëve, e njohur që në lashtësi, e shkaktuar nga bakteri Bacillus anthracis. Kafshët mbrohen nga antraksi me vaksinim. Një person mund të infektohet nëpërmjet lëkurës, duke konsumuar ushqim të infektuar ose duke thithur spore, dhe kështu formohet lëkura, e cila është më e zakonshme, antraksi pulmonar ose forma intestinale e antraksit.

Trajtimi i antraksit tek njerëzit kryhet me antibiotikë dhe zakonisht zgjat nga shtatë deri në 14 ditë.

Kategoritë
LajmeRajoni