Krijesa më vdekjeprurëse në botë! U zbulua se cilët njerëz i kafshojnë më shumë mushkonjat

Vetëm në vitin 2020 kanë ndodhur 627 mijë vdekje nga sëmundjet e përhapura nga mushkonjat. Ky artikull nga Raúl Rivas González, Profesor i Mikrobiologjisë në Universitetin e Salamankës, shpjegon pse mushkonjat kafshojnë njerëzit.

Mushkonjat dhe sëmundjet që ato përhapin kanë vrarë më shumë njerëz se të gjitha luftërat në histori së bashku. Pra, pse mushkonjat kafshojnë disa njerëz më shumë dhe si janë kaq efektive në përhapjen e sëmundjeve?

Në fakt, sipas statistikave, mushkonja është deri tani krijesa më vdekjeprurëse në tokë për njerëzit. Ai shkaktoi rreth 725 mijë vdekje vetëm në vitin 2018. Në të njëjtin vit, faktori i dytë që shkaktoi më shumë humbje jetësh ishte vetë personi, i cili vrau 437 mijë njerëz. Kjo u pasua nga sulmet nga gjarpërinjtë, qentë, kërmijtë helmues, krokodilët, hipopotamët, elefantët, luanët, ujqërit dhe peshkaqenët.

Për shkak të kësaj situate alarmante, Organizata Botërore e Shëndetësisë miratoi në vitin 2017 udhëzuesin “Përgjigja e Kontrollit Global të Vektorit (GVCR) 2017–2030” për të udhëhequr vendet për të kontrolluar sëmundjet e transmetuara nga vektorët e mushkonjave.

Kjo është kritike për parandalimin e sëmundjeve dhe reagimin e menjëhershëm ndaj shpërthimeve që mund të shfaqen.

Mushkonjat, virusi i Nilit Perëndimor, virusi Zika, ethet e dengës, ethet e verdha, chikungunya, St. Encefaliti Louis, filariaza limfatike, encefaliti La Crosse, sëmundja Pogosta, ethet Oropouche, virusi Tahyna, ethet e Rift Valley, virusi Semliki Forest, ethet Sindbis, encefaliti japonez, ethet e lumit Ross, virusi i pyllit Barmah ose malaria. Në këtë mënyrë, vetëm në vitin 2020 ka pasur 627 mijë vdekje.

Mushkonjat mashkullore dhe femërore mund të jetojnë pa kafshuar kafshë të tjera. Megjithatë, femrat kanë nevojë për gjak për të përfunduar ciklin e tyre riprodhues. Rreth njëqind vjet më parë, doli se dioksidi i karbonit (CO₂) tërheq mushkonjat.

Megjithatë, tërheqja e dioksidit të karbonit nuk shpjegon pse mushkonjat preferojnë sistematikisht një person mbi një tjetër.Ka shenja të tjera fizike dhe kimike që i bëjnë mushkonjat më të tërhequra nga disa njerëz. Këto përfshijnë nxehtësinë, avujt e ujit, lagështinë, shkaqet vizuale dhe më e rëndësishmja, aromat që dalin nga lëkura. Edhe pse ende nuk është kuptuar plotësisht se cilat shije i tërheqin më shumë mushkonjat, molekulat si indol, nonanol, oktenol dhe acid laktik spikasin në shumë studime.

Një ekip kërkimor i udhëhequr nga Matthew DeGennaro i Universitetit Ndërkombëtar të Floridës në SHBA; Ai zbuloi se ekziston një receptor unik i nuhatjes i njohur si IR8a, i cili lejon mushkonjat Aedes aegypti, të cilat bartin shumë sëmundje, të zbulojnë acidin laktik.

Kur shkencëtarët ndryshuan receptorin IR8a në antenat e insekteve, ata zbuluan se mushkonjat nuk ishin në gjendje të zbulonin acidin laktik dhe aromat e tjera acidike të lëshuara nga njerëzit.

Nga ana tjetër, sipas hulumtimeve të fundit, viruset e dengës dhe Zika ndryshojnë erën e minjve dhe njerëzve që ata infektojnë, duke i bërë ata më tërheqës për mushkonjat.

Kjo mbështet situatën që ata kafshojnë të sëmurin për të marrë gjakun e infektuar dhe më pas transmetojnë virusin te të tjerët. Normalisht, lëkura e njerëzve dhe brejtësve prodhon një peptid antimikrobik që kufizon popullatat bakteriale. Megjithatë, te minjtë e infektuar me dengë ose Zika, dendësia e këtij peptidi zvogëlohet dhe disa baktere shumohen, duke shkaktuar prodhimin e acetofenonit (përbërja më e thjeshtë aromatike).

Kategoritë
Lajme