Krijuesit e vaksinës kundër koronës njoftuan: Vaksinat kundër kancerit të mundshme deri në vitin 2030

Një vaksinë që synon kancerin mund të jetë e disponueshme para fundit të kësaj dekade, sipas Ugur Sahin dhe Ozlem Tureci, çifti i martuar pas një prej vaksinave të para kundër Covid-19.

Profesor Tureci përshkroi se si teknologjia mRNA në zemër të vaksinës kundër Covid të BioNTech mund të ripërdoret për të nxitur sistemin imunitar të sulmojë qelizat e kancerit në vend të koronaviruseve.

I pyetur se kur një vaksinë e kancerit e bazuar në mRNA mund të jetë gati për përdorim te pacientët, profesor Sahin tha se ajo mund të jetë e disponueshme “para vitit 2030”.

Vaksina MRNA Covid funksionon duke transferuar në trup udhëzimet gjenetike për proteinat e padëmshme të majave të virusit Covid. Udhëzimet merren nga qelizat që sekretojnë proteinën spike. Këto proteina, ose antigjene, përdoren më pas si “postera të kërkuar” – duke u treguar antitrupave të sistemit imunitar dhe sistemeve të tjera mbrojtëse se çfarë të kërkojnë dhe të sulmojnë.

E njëjta qasje mund të përdoret për të nxitur sistemin imunitar për të kërkuar dhe shkatërruar qelizat e kancerit, tha Türeci, shefi mjekësor i BioNTech. Në vend që të mbajë një kod që identifikon viruset, vaksina përmban udhëzimet gjenetike për antigjenet e kancerit, proteina që përshkojnë sipërfaqet e qelizave tumorale.

BioNTech kishte punuar në vaksinat e kancerit mRNA para pandemisë, por kompania është kthyer në vaksinat Covid përballë krizës globale. Kompania tani ka disa vaksina kundër kancerit në prova klinike.

Kompania gjermane shpreson të zhvillojë trajtime për kancerin e zorrëve, melanomën dhe kancere të tjera, por ato përballen me pengesa të konsiderueshme. Qelizat e kancerit që përbëjnë tumoret mund të mbulohen me një shumëllojshmëri të gjerë të proteinave të ndryshme, duke e bërë jashtëzakonisht të vështirë prodhimin e vaksinave që synojnë të gjitha qelizat e kancerit dhe jo indet e shëndetshme.

Kategoritë
BotaLajme