Kriza nuk është vetëm në Kosovë, lufta mes dy vendeve ka prekur edhe vendet Evropiane

Për shkak të luftës mes dy vendeve, që janë eksportuesit më të mëdhenj të drithit në botë, raftet në tregjet në mbarë botën, veçanërisht në Evropë, filluan të zbrazen.

Prishja në zinxhirin e furnizimit dhe vështirësitë në aksesin e lëndëve të para, e cila filloi me epideminë e koronavirusit në të gjithë botën, arriti kulmin me luftën Ukrainë-Rusi që filloi rreth një muaj më parë.

Derisa konflikti vazhdonte në rajon, dy vendet ndërluftuese, të cilat janë eksportuesit më të mëdhenj të drithit në botë, ndaluan eksportin e shumë produkteve të drithit.

Me fillimin e krizës, vendet që eksportojnë produkte në botë në fusha të ndryshme si Hungaria, Argjentina dhe Indonezia brenda fushës së mbrojtjes së ushqimit hynë gjithashtu në kufizime dhe ndalime.

Me një efekt zinxhir, transporti drejt ushqimit dhe lëndëve të para është bërë çdo ditë e më i vështirë.

Fenerët e naftës dhe miellit mbetën bosh në tregjet e shumë vendeve të botës, veçanërisht në vendet evropiane.

Problemi i parë u shfaq në Gjermani, Spanjë dhe Belgjikë. Në këto vende, përfshirë Francën dhe Anglinë, është bërë e vështirë arritja e shumë produkteve të drithit me bazë eksporti, veçanërisht vaji dhe mielli të tregjeve të mëdha.

Në Belgjikë, tregjet e mëdha prezantuan një kuotë me 2 pako për produkte me botim të kufizuar.

Në deklaratën e tij për këtë temë, Presidenti i Francës Emmanuel Macron tërhoqi vëmendjen për krizën globale të ushqimit dhe tha se nëse kriza do të prekte më thellë Francën, ndihma ushqimore do t’u jepej qytetarëve francezë.

Nga ana tjetër, kriza mori dimensione serioze në vendet e Gjirit dhe Afrikës Veriore që varen nga produktet e huaja të drithit si Egjipti, Tunizia, Algjeria dhe Libani.

Kësaj here, krizës politike dhe energjetike në Liban i është shtuar edhe kriza ushqimore. Në të njëjtën mënyrë, për shkak të krizës së grurit që u shfaq në Egjipt, u ​​nda një buxhet shtesë./Gazetaere

Kategoritë
BotaLajme