Kroaci, shënohet Dita përkujtimore e viktimave të Vukovarit

Me vendosjen e luleve dhe mbajtjen e meshës u përkujtua 31-vjetori i rënies së Vukovarit në vitin 1991 pas rrethimit nga forcat e atëhershme të Armatës Popullore Jugosllave dhe formacioneve paramilitare serbe.

Sot mijëra qytetarë nga Kroacia dhe jashtë vendit dhe delegacione të nivelit të lartë morën pjesë në vendosjen e kurorave dhe meshën për të vdekurit dhe veteranët e zhdukur në Varrezat Memoriale të viktimave të luftës kroate në Vukovar, raporton Anadolu Agency (AA).

Meshën e udhëhoqi ipeshkvi i Gospiq-Senjit, Zdenko Krizhiq.

Me vendosjen e luleve dhe mbajtjen e meshës u përkujtua 31-vjetori i rënies së Vukovarit në vitin 1991 pas rrethimit nga forcat e atëhershme të Armatës Popullore Jugosllave (APJ) dhe formacioneve paramilitare serbe.

Dita e Përkujtimit të viktimave të luftës kroate dhe viktimave të Vukovarit në vitin 1991 dhe 31-vjetori i rënies së qytetit shënohet me sloganin “Vukovari – vend i pietetit të veçantë të atdheut”, me programet e saj përkujtimore që do të mbahen nga 18 deri më 20 nëntor.

Programi i Ditës së Përkujtimit filloi me tubimin e përfaqësuesve të shoqatave të veteranëve dhe kreut shtetërore në oborrin e spitalit të Vukovarit, pas së cilës filloi marshi i kolonës përkujtimore.

Kortezhi dinjitoz, i cili përfshinte mijëra njerëz nga e gjithë Kroacia dhe jashtë saj, filloi nga oborri i spitalit të Vukovarit, përmes të cilit refugjatët u larguan në vitin 1991.

Pjesëmarrësit e kolonës përshkuan një rrugë prej 5.5 kilometrash për rreth dy orë. Kolona përkujtimore përfundoi rrugëtimin e saj në Varrezat Memoriale të viktimave të luftës kroate, ku pas vendosjes së luleve dhe ndezjes së qirinjve për të gjithë viktimat e luftës, u mbajt mesha përkujtimore e udhëhequr nga peshkopi i Gospiç-Senjit, Zdenko Krizhiç.

Në mbrëmje do të lëshohen fenerë të ndezur përmes Danubit, në kuadër të programit “Lumi përkujtimor me shkëlqim”, në kujtim të mbrojtësve të vrarë dhe të zhdukur të Vukovarit.

Dita Përkujtimore e Viktimave të luftës dhe Dita Përkujtimore e Viktimave të Vukovarit dhe Shkabrnjës është një ngjarje kombëtare që shënohet në Kroaci më 18 nëntor në kujtim të ditës në vitin 1991 kur u thye mbrojtja e qytetit të Vukovarit, u krye masakra në Shkabrnjë dhe kur mbrojtësit treguan heroizmin e tyre në Saborski, Slunj, Cetingrad dhe Rakovica.

Rrethimi dhe beteja për Vukovarin zgjati tre muaj, nga 24 gushti deri më 18 nëntor 1991. Qyteti, i cili u shndërrua në gërmadha në kohën kur ra në duart e APJ-së, u mbrojt nga afro 1.800 pjesëtarë të forcave kroate. Vija e mbrojtjes ishte 10 kilometra e gjatë.

Në beteja u vranë midis 2.900 dhe 3.600 njerëz. Sipas spitalit të Vukovarit, 1.624 civilë dhe pjesëtarë të Ushtrisë Kroate u vranë dhe 1.219 persona u plagosën. Më shumë se 22 mijë banorë të paraluftës mbetën të pastrehë dhe u dëbuan.

Shtatë vjet pas rënies së tij, Vukovari u riintegrua paqësisht. Në qytet para luftës jetonin më shumë se 44 mijë banorë. Megjithatë, sipas regjistrimit të vitit 2021, në Vukovar jetonin 23.175 banorë.

Gjykata Ndërkombëtare Penale për ish-Jugosllavinë në Hagë dënoi Mile Mrkshiq, një nga komandantët e njësive të APJ-së, me 20 vjet burg për vrasje dhe torturë, dhe Veselin Shljivançanin me 10 vjet burg për torturë, por ai u lirua nga akuza për gjenocid dhe shfarosje të joserbëve ndërsa Miroslav Radiq u lirua nga akuzat.

Slavko Dokmanoviq, presidenti i kohës së luftës së SO Vukovar, u akuzua dhe u arrestua, por ai kreu vetëvrasje në vitin 1998 para dënimit. Krimet në Vukovar ishin edhe pjesë e aktakuzës kundër ish-presidentit të Serbisë, Sllobodan Millosheviq, i cili nuk priti vendimin, sepse vdiq në paraburgimin e Tribunalit të Hagës në vitin 2006.

Vojislav Sheshelj, lideri i “Shqiponjave të Bardha”, u lirua para Tribunalit të Hagës nga akuzat për krime kundër njerëzimit dhe shkelje të ligjeve dhe zakoneve të luftës, përfshirë edhe konfliktin në Vukovar.

Kategoritë
LajmeRajoni