Kroacia blen një sistem raketor francez kundërajror

Ministri kroat i Mbrojtjes Mario Banožić dhe përfaqësuesit e kompanisë MBDA France nënshkruan Marrëveshjen për prokurimin e sistemit francez të raketave kundërajrore me rreze të shkurtër veprimi Mistral, pasi Qeveria mori vendim për prokurimin e një sistemi të tillë më herët të premten.

Kontrata është nënshkruar në Ministrinë e Mbrojtjes në përputhje me prioritetin e përcaktuar për pajisjen e Ushtrisë Kroate me sistemin PZO, ndërsa në ceremoni ka marrë pjesë edhe zëdhënësi i Republikës Franceze në Kroaci, Gaël Veyssière, njofton Ministria e Mbrojtjes.

Vlera e kontratës është 53 850 000 euro me afat shlyerje 5 vjeçare dhe totali i detyrimeve të Ministrisë së Mbrojtjes me rritje ekonomike dhe tatimin mbi vlerën e shtuar arrijnë në 71 957 138,00 euro.

Dërgesat e para priten në fillim të vitit 2024.

Ministri Banožić kujtoi se rrethanat që ndodhën me agresionin e Rusisë kundër Ukrainës dhe rrëzimin e një mjeti pa pilot në Zagreb treguan se ishte e nevojshme dhe e nevojshme të rregulloheshin prioritetet dhe planet e pajisjeve të Ushtrisë Kroate, dhe për rrjedhojë prokurimi i një mjeti të shkurtër. Sistemi raketor anti-ajror me rreze veprimi u vendos si prioriteti më i lartë i pajisjeve në afat të shkurtër.

Si pjesë e zbatimit të partneritetit strategjik kroato-francez, Republika e Francës i ofroi Kroacisë të forcojë bashkëpunimin në çështjet e mbrojtjes. Si vazhdimësi e programit të prokurimit të avionëve luftarakë Rafale, ajo miratoi dhurimin e një lëshuesi të sistemit me rreze të shkurtër të prodhuar nga MBDA France për mbrojtjen e bazës ajrore ku do të vendosen avionët Rafale.

“Në përputhje me nevojat, Forcat e Armatosura të Republikës së Kroacisë shprehën një kërkesë për prokurimin prioritar të lëshuesit të sistemit Mistral me rreze të shkurtër dhe raketave Mistral. Ky prokurim është një masë urgjente dhe urgjente që është e rëndësishme për afat të gjatë të Kroacisë. sigurisë dhe mbrojtjes”, tha ministri Banožić, duke shtuar se në këtë mënyrë mundësohet arritja e nivelit të kërkuar të synimeve të kapaciteteve të NATO-s, transmeton Hina.

Kategoritë
LajmeRajoni