Kroacia ktheu një dërgesë me patate nga BiH sepse përmbante një metal të rëndë që mund të jetë kancerogjen

Kroacia ktheu një ngarkesë me patate nga Bosnja dhe Hercegovina nga kufiri, sepse përmbante kadmium, i cili është kancerogjen në sasi më të larta se sa lejohet, thuhet në faqen e internetit të Qendrës Evropiane të Paralajmërimit të Shpejtë në Tregtinë Ushqimore (RASFF).

Informacioni për tërheqjen, siç thuhet, të patateve organike u publikua më 7 dhjetor. Nuk është bërë e ditur se për cilin prodhues bëhet fjalë, por u theksua se patatet përbënin rrezik serioz për shëndetin.

Nuk dihet nëse kjo patate shitet edhe në Bosnje dhe Hercegovinë. Në faqen e Agjencisë Shtetërore të Sigurisë Ushqimore, nga data 7 dhjetor deri në publikimin e këtij teksti, nuk është publikuar asnjë informacion për tërheqjen e ndonjë patate nga tregu.

Gjatë marrjes së mostrave është përcaktuar prania e 0,165 miligramë kadmium për kilogram patate. Rregulli i Bashkimit Evropian është se mund të ketë deri në 0,10 miligramë kadmium, që është një metal i rëndë, për kilogram patate.

Kategoritë
LajmeRajoni