Kryeministri polak: Nuk dua të fut euron. Shikoni kaosin dhe çmimet e çmendura në Kroaci

Kryeministri polak kundërshtoi me forcë sot futjen e euros në një të ardhme të parashikueshme, duke pretenduar se futja e saj në Kroaci ka shkaktuar “kaos” dhe rritje të kostos së jetesës. Kryeministri Mateusz Morawiecki tha se zëvendësimi i monedhës kombëtare të Polonisë, zloty, me euron do të nxiste inflacionin, i cili tashmë është mbi 17%, dhe do të rriste koston e jetesës për polakët.

Morawiecki pohoi se Kroacia, e cila kaloi në euro më 1 janar, po përjeton “kaos” dhe çmimet po arrijnë nivele “të çmendura”. “Ai kaos me çmimet në Kroaci duhet të shërbejë si një paralajmërim për ne,” tha Morawiecki në konferencën për shtyp.

Ai tha se nivelet e të ardhurave në Poloni duhet t’i afrohen mesatares së Bashkimit Evropian përpara se vendi të fillojë të mendojë për adoptimin e euros. Të ardhurat mesatare mujore në vend janë aktualisht më pak se gjysma e mesatares së BE-së.

Polonia nuk ka caktuar ende një datë për kalimin në euro. Me zgjedhjet e përgjithshme të planifikuara për në vjeshtë dhe sondazhet që tregojnë se koalicioni i krahut të djathtë në pushtet mund të humbasë kontrollin e parlamentit, Morawiecki e përdori këtë çështje për të goditur opozitën, duke thënë se ai po “paralajmëronte” liderët e saj që mbrojnë miratimin e euros.

Plenkoviq ka dhënë afat deri të premten për t’i kthyer çmimet

Kujtojmë se dje Plenkoviq u ka dhënë subjekteve afariste afat deri të premten që t’i kthejnë çmimet në nivelet para futjes së euros.

Ai tha se “një pjesë e subjekteve ekonomike përfituan nga kalimi në euro dhe ngritën çmimet në mënyrë të pajustifikueshme, duke theksuar se qeveria i ka mjetet dhe nuk do të hezitojë t’i përdorë dhe tashmë këtë të premte – nga kthimi i çmimeve në një periudhë më të hershme në anulimin e subvencioneve dhe rritjen e taksave”.

“Nuk do të lejojmë të rrezikohet arritja strategjike e qeverisë dhe e shtetit nga disa prej aktorëve të skenës me sjelljet e tyre të papërgjegjshme”, theksoi ai dhe u bëri thirrje edhe një herë biznesmenëve që të kthejnë çmimet në nivelet e para futjes së euro. “Kanë kohë deri të premten për t’i kthyer çmimet”, u tha ai.

“Një pjesë e aktorëve sillen me mashtrim”

Ai theksoi se qeveria iu afrua procesit me mirëbesim, me ndershmëri dhe në përputhje me rregulloret, por që, për fat të keq, disa subjekte ekonomike përfituan nga fakti që kuna kroate u këmbye me euron dhe në mënyrë të pajustifikueshme ngritën çmimet në kuadër të rrumbullakimi në shumë më i lartë se sa pritej dhe normalisht, për disa cent.

“Nuk është njësoj sikur dikush të rriste çmimet me 10, 20, 30, 40 apo 50 për qind duke rrumbullakosur, nuk ka asnjë input që është rritur aq shumë nga 31 dhjetori deri më 2 janar sa që dikush t’i rriste kaq shumë çmimet”, tha ai dhe kujtoi. për gjithçka që qeveria bëri gjatë krizës së Covid-it për sektorin privat dhe për qytetarët dhe ekonominë gjatë krizës së shkaktuar nga agresioni rus kundër Ukrainës.

“Disa nga aktorët po sillen në mënyrë mashtruese,” vlerësoi Plenkoviç, duke shtuar se me këtë po dëmtojnë qytetarët e tyre dhe ekonominë, si dhe po i shkaktojnë dëm politik qeverisë dhe shtetit. “Qeveria nuk vazhdon duke menduar paraprakisht se një pjesë e subjekteve ekonomike janë mashtruese. Ne nuk jemi edukuar ashtu. Ne jemi edukuar të bëjmë punë të mira dhe të presim që të tjerët të sillen kështu”, tha ai.

Kategoritë
BotaLajme