Kryeministri spanjoll paralajmëron për skenarin më të keq: Rusia mund t’i ndërpresë gazin Europës

Evropa duhet të përgatitet për skenarin më të keq: ndërprerjen e përhershme të furnizimeve me gaz natyror nga Rusia këtë dimër, ka deklaruar kryeministri spanjoll Pedro Sanchez.

“Ne nuk e dimë se çfarë do të ndodhë. Askush nuk e di. Ndoshta edhe vetë Putini nuk ka vendosur lëvizjet e tij të ardhshme. Por skenari më i përhapur është një ndalim i plotë i rrjedhës së gazit natyror rus në Evropë”, tha kryeministri spanjoll gjatë fjalimit të tij në Senat.

Kryeministri Sanchez tha se Spanja tashmë po rrit importet e energjisë nga disa vende, duke rritur prodhimin nga burimet e rinovueshme dhe duke frenuar konsumin. Megjithëse vendi iberik ka një varësi relativisht të ulët nga gazi natyror rus, kjo nuk do të thotë se kriza energjetike nuk e prek dhe mund të përkeqësohet, duke ngadalësuar rritjen ekonomike ose duke e detyruar të miratojë më shumë masa të kursimit të energjisë, sipas Sanchez.

“Edhe pse furnizimi i vendit tonë është i garantuar, ne duhet të bëjmë gjithçka që kemi në dorë… sepse nëse Putini mbyll ‘rubinetin’ në veri të Evropës, ne duhet të ndihmojmë partnerët tanë evropianë. Spanja nuk është vetëm në BE për të marrë ndihmë, por edhe për ta dhënë atë”, tha kryeministri, pasi përjashtoi një mundësi për racionimin e energjisë.

Kategoritë
BotaLajme