Kryepunëtori 70-vjeçar nga Kosova dënohet me kusht për vrasje nga pakujdesia

Mënyra shumë e rrezikshme e punës kishte shkaktuar vdekjen e nxënësit 15-vjeçar kur elementë betoni me peshë tonëshe kishin rënë mbi të.

Pas vdekjes së nxënësit 15-vjeçar të ndërtimtarisë, Yves Radakovits, Gjykata e Qarkut ka dënuar një kryepunëtor dhe operator vinçi, si dhe një punëtor të pakualifikuar. I akuzuari i tretë, një operator makinerie ndërtimi, u shpall i pafajshëm.

Sipas vendimit të gjykatës, asnjëri nga dy të dënuarit nuk duhet të shkojë në burg për vdekjen e nxënësit të muratorit Geroldswil, Yves Radakovits, transmeton albinfo.ch. Por gjykata ka dënuar dy punëtorë ndërtimi për shkak se mënyra e tyre e punës ishte tepër e rrezikshme. Ajo më 5 dhjetor 2019, kishte shkaktuar vdekjen e nxënësit 15-vjeçar kur elementë betoni me peshë tonëshe kishin rënë mbi të.

Punëtori i atëhershëm, pensionisti i sotëm  70-vjeçar, shqiptar nga Kosova punonte aty si operator vinçi dhe ishte përgjegjës për çirakun që po punonte në gropën e gërmimit poshtë elementëve të betonit në momentin e aksidentit. Pikërisht ky, si drejtues i vinçit, para aksidentit kishte hequr kontejnerin, ku deri atëherë ishin mbështetur elementët e betonit. Kur kontejneri ishte larguar nga vendi, elementët e betonit, secili me peshë prej dy tonësh, po qëndronin drejt, afër njëri-tjetrit dhe të pasiguruar.
Për Gjykatën e Qarkut të Dietikonit është e qartë: Për shkak se operatori i vinçit kishte vendosur elementët aty, ai ishte gjithashtu i detyruar t’i siguronte ato. Duke mos e bërë këtë, ai ka krijuar rrezikun për aksident. Për këtë sjellje “të pavlerë”, siç thotë gjyqtari i vetëm Heinrich Kistler, operatori i vinçit tani është dënuar me kusht, për vrasje nga pakujdesia – me shtatë muaj burg me një periudhë prove dyvjeçare. Ai gjithashtu duhet të paguajë mijëra franga për tarifat dhe shpenzimet, duke përfshirë gjysmën e kostos së autopsisë së trupit të të ndjerit.

Punëtori mund ta kishte shmangur aksidentin

Ndryshe nga shoferi i vinçit, një punëtor i pakualifikuar portugez, atëbotë 19-vjeçar, kishte shumë më pak përvojë dhe përgjegjësi në kantierin e ndërtimit. Por ai mund ta kishte shmangur aksidentin. Sepse ishte ai që kishte vendosur një shkallë mbi elementët e betonit. Duke qëndruar në këtë, ai duhet të kishte lidhur zinxhirë me elementët e betonit në mënyrë që ekskavatori t’i lëvizte ato në destinacionin e tyre. Në vend të kësaj, elementët në fjalë kishin rënë.

Punëtori i pakualifikuar u dënua me një gjobë të kushtëzuar prej 150 njësish ditore me 90 franga. Dhe ai gjithashtu duhet të paguajë disa mijëra franga.

Gjykata e shpalli të pafajshëm punëtorin e tretë

Punëtori i tretë i ndërtimit, një operator 36-vjeçar portugez i makinerive të ndërtimit, u lirua nga fajësia dhe dënimi. Ai akuzohej se po përgatitej të lëvizte elementët e betonit bashkë me punëtorin e pakualifikuar. Por ai vazhdimisht e ka mohuar këtë që në fillim.
Për gjykatën nuk ishte e qartë se deri në çfarë mase ai duhet të kishte detyrimin për të eliminuar rrezikun e një aksidenti dhe në çfarë mase ai ishte ligjërisht përgjegjës për aksidentin.

Me gjithsej 25 persona të pranishëm në sallën e gjyqit – duke përfshirë familjen Radakovits, avokatë, media, përkthyes dhe vajza që kaluan Ditën e së Ardhmes në gjykatë – gjyqtari Kistler shpjegoi gjerësisht se rasti aktual përbën neglizhencë. Për dallim nga një vrasës, për shembull, punëtorët shkaktuan nga pakujdesia diçka që nuk e donin fare. Kjo shpjegon gjithashtu ultësinë e dënimit.

Kategoritë
LajmeVendi