Kryetari i Unionit Ushtarak të Serbisë: Shtabi i Përgjithshëm fsheh situatën e keqe në Ushtri, presidenti nuk e di se çfarë po ndodh

Kryetari i Unionit Ushtarak të Serbisë, Novica Antiq ka deklaruar se është pothuajse i sigurt se presidenti i Serbisë, si Komandant i Përgjithshëm, nuk e kontrollon gjendjen reale në Ushtri. Fillimisht fajësoj Shtabin e Përgjithshëm për këtë, pasi që është Shtabi i Përgjithshëm ai që fsheh situatën në Forcat e Armatosura të Serbisë (SAF)”, tha Antiq.

“Ne si sindikatë vazhdimisht kemi paralajmëruar se mbi 10 mijë profesionistë janë larguar nga ushtria në pesë vitet e fundit”, tha Antiq dhe kujtoi se një nga deputetët në Kuvendin e Serbisë gjithashtu paralajmëroi se nuk kemi brigada të mjaftueshme. “Dhe kur 25 përqind ose më shumë njerëz mungojnë, ajo njësi nuk është më funksionale,” tha Antic në Dan live N1.

Ai theksoi se për momentin kemi një staf shumë të dobët të Ushtrisë, se kemi një ushtri të vjetër 44 vjeç e lart dhe se në pesë vitet e ardhshme më shumë se 50 për qind e personelit strategjik do të dalin në pension. “Nëse nuk ndërmerret reforma e sistemit të mbrojtjes në tre apo katër vitet e ardhshme, pyetja është nëse Serbia do të ketë një ushtri të aftë për të përmbushur rolin e saj kushtetues”, theksoi ai.

Ai po ashtu ka theksuar se tre-katër vitet e fundit nuk kemi shpenzim transparent të mjeteve në buxhet dhe se ushtria duhet të kontrollohet nga kuvendi, publiku dhe mbrojtësi i qytetarëve. Ai shtoi se ushtria ka pothuajse buxhetin më të madh në vend, i cili llogaritet në miliarda që i ndahen sektorit të burimeve materiale të Ministrisë së Mbrojtjes me në krye Nenad Miloradoviqin, por se nuk dihet se si shpenzohen paratë.

Antiq thekson se ishte e mundur të dëgjohej nga deputetët në Kuvend se ishin blerë fonde për monitorim dhe përgjim të fshehtë, prandaj Kuvendi duhet të formojë në radhë të parë një komision hetimor ose komision për të shqyrtuar situatën në Gjykatën Supreme, sepse ne e bëjmë këtë. nuk e di se si është gjendja e tij, nëse është funksionale dhe si shpenzohen paratë.

Ai po ashtu ka përcjellë se Inspektorati i Mbrojtjes ka bërë kontrolle dhe se nuk mund t’i prezantojë të dhënat e plota sepse janë konfidenciale, por mund të thotë se në shumicën e njësive nuk mund të përgjigjemi se çfarë është detyra e atyre njësive. Shtabi i Përgjithshëm duhet të marrë përgjegjësi kur raporton informacione të pasakta tek lidershipi shtetëror dhe publiku në mënyrë që Gjykata e Lartë të përmbushë rolin e saj, tha ai.

“Çdo ushtar dëshiron të kthehet në Kosovë, por…

“Dëshirojmë të dëgjojmë nga Shtabi i Përgjithshëm pse është rritur gatishmëria luftarake”, tha Antiq dhe shtoi se Shtabi i Përgjithshëm është organi më i madh operacional profesional që duhet të jetë shërbim për presidentin, jo për raportime të rreme dhe spin për gjendjen e ushtrinë tonë. “I bëj thirrje presidentit dhe ministrit të mbrojtjes që të diskutojnë gjendjen e ushtrisë sonë”, thotë ai.

Për shkak të situatës në Kosovë dhe dronëve që kanë hyrë në Serbi nga Kosova dhe kanë vëzhguar pozicionet dhe objektet e ushtrisë serbe, me urdhër të presidentit Aleksandar Vuçiq, ushtria serbe është në gjendje të lartë të gatishmërisë luftarake që nga 2 nëntori. Pastaj KFOR-it iu dërgua kërkesa që Serbia të kthejë 1000 ushtarë në Kosovë.

Për këtë, Antiq thotë se kjo kërkesë duhej të kishte ardhur shumë më herët. “Sigurisht që çdo ushtar dëshiron të kthehet në Kosovë në një mënyrë apo tjetër, edhe pse realisht është e pamundur dhe këtë e ka thënë vetë presidenti. Kfor është i qartë në pretendimet e tij se mund të ofrojë siguri atje. Kurti kur dha ultimatum për heqjen e barrikadave, nuk dërgoi forca në veri të Kosovës sepse reagoi KFOR-i. E shohim se Kfor-i po e kryen funksionin e tij dhe do të shohim nëse kjo kërkesë do të plotësohet, tha Antiq.

Ai tha se sipas Rezolutës 1244, kthimi i ushtrisë është i mundur dhe se askund në dokumentet e mëvonshme nuk është nënshkruar se kjo nuk mund të bëhet.

Me rastin e rritjes së gatishmërisë luftarake; Antiq thotë se ushtria ka misione dhe detyra të përcaktuara qartë sipas Kushtetutës, se roli i saj është të mbrojë vendin nga kërcënimet nga jashtë, të marrë pjesë në operacionet e paqes në botë, të ndihmojë autoritetet civile në rast fatkeqësish natyrore ose në rast të kërcënimeve të sigurisë.

Dy muaj në çadra, ushqim dhe higjienë e keqe

Megjithatë, siç shton ai, problemi është se ushtarët janë të angazhuar aktivisht në kushte fushore në tenda për dy muaj, me ushqim jo të mirë dhe në kushte të këqija për ruajtjen e higjienës personale, ndërsa policia nga ana tjetër punon me orar normal të punës. .

“Ne i shkruam një letër ministrit sot dhe e pyetëm nëse do të jepte leje të hënën dhe të martën për pjesëtarët e Forcave të Armatosura për të shënuar lavdinë e pagëzimit të Shën Nikollës”, tha Antiq dhe shtoi se është absurde sepse “Të gjithë e dimë se si është situata kur disa fe të tjera të komunitetit në fjalë – çfarë bujë po bëhet, qoftë edhe për anëtarët e komunitetit LGBT”, dhe tani ushtarët si pjesë e besimtarëve ortodoksë kanë problem. “Nuk kemi përgjigje nga Ministria e Mbrojtjes se a do të kemi ditë pushimi”, theksoi ai.

Rritja e gatishmërisë luftarake, siç thotë ai, nënkupton që njësi të caktuara të ushtrisë janë të përgatitura dhe janë në gjendje të kryejnë një detyrë specifike luftarake në kohën më të shkurtër të mundshme.

“Ushtria është një organizatë që synon të bëjë luftë. “Nga kjo distancë nuk mund të vlerësoj pse Forcat e Armatosura janë në nivele të larta të gatishmërisë luftarake sepse nuk kemi pasur një seancë të Kuvendit për këtë temë”, tha ai.

Ai theksoi se është presidenti ai që vendos ngritjen e gatishmërisë luftarake, por se është Kuvendi ai që vendos për vendosjen e gjendjes së jashtëzakonshme apo të luftës.

Neve në Ushtri na mohohet informacioni se pse kolegët tanë kanë qenë të angazhuar në kushte kazerme për rreth 10 javë”, tha ai.

Pse MPB-ja nuk është në masa të shtuara sigurie?

Ai po ashtu thotë se mendon se arsyeja pse duhet të jemi në masa të shtuara të sigurisë është e arsyeshme, por para tyre duhet të jetë MPB-ja, e cila duhet të sigurojë sigurinë në kohë paqeje.

Ai shton se Forcat e Armatosura janë aktive për gati katër muaj sikur të ishin pjesëmarrëse në luftë, sepse ishin në stërvitje për dy muaj para gatishmërisë luftarake.

Ai shton se Forcat e Armatosura janë aktive për gati katër muaj sikur të ishin pjesëmarrëse në luftë, sepse ishin në stërvitje për dy muaj para gatishmërisë luftarake.

Ai thotë se presidenti ka të drejtë kur thotë se pjesëtarët e Forcave të Armatosura janë të gatshëm të shkojnë në Kosovë dhe se nëse po përgatitet një lloj lufte, ai beson se do të kishte një përgjigje të madhe për mobilizimin.

“Po flasim për pjesëtarë profesionistë aktivë të Forcave të Armatosura, profesionistë… Nuk ka ushtar që nuk do të kthehej nesër në Kosovë, por nuk e dimë pse janë angazhuar në kushte të tilla për kaq kohë dhe sa kohë. do të jetë nëse u zvogëlohen të drejtat e punëtorëve sikur të jemi në luftë, të kufizohen të drejtat dhe liritë e tyre”, tha Antiq.

Kategoritë
LajmeRajoni