Kur njerëzit filluan të konsumonin duhan? Zbulohen gjurmët mijëravjeçare në Amerikë

Njerëzit përdorën duhan rreth 12,300 vjet më parë, kanë zbuluar shkencëtarët në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Ky është treguesi më i vjetër i përdorimit të bimës së duhanit që gjendet në botë.

Gjetjet tregojnë se duhani u përdor nga disa prej njerëzve të parë që arritën në Amerikë, të paktën 9,000 vjet më herët nga sa mendohej. Treguesit e mëparshëm kishin çuar në vlerësimin se përdoruesit e parë të duhanit jetonin në Amerikën e Veriut para-bujqësore rreth 3,000 vjet më parë.

Tani kjo datë duket se duhet të zhvendoset shumë më mbrapa në kohë. Gjetjet e reja mbështesin vlerësimin se duhani është përdorur nga njerëzit për mijëra vjet para se të zbutet dhe kultivohet.

Hulumtuesit, e Grupit të Kërkimeve Antropologjike të Largët Perëndimore në Nevada, botuan gjetjet e tyre në revistën Nature Human Behavior dhe gërmuan një kamp gjuetar-grumbullues në Ëisdom, A Liqen në Utah. Aty ata gjetën një zjarr të paprekur të lashtë, që daton rreth 12,300 vjet më parë, ku u gjetën objekte prej guri, kryesisht gjuetia e majave të shtizës si dhe eshtrat e kafshëve.

Megjithatë, më e rëndësishmja, mbetjet e katër farave të djegura të bimës së duhanit, që besohet se janë përtypur nga njerëzit, u zbuluan brenda vatrës. Në kombinim me gjetjet e tjera, përjashtohej mundësia që duhani të përdorej si lëndë djegëse ose të hahej nga kafshët.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme