Mali i Zi nis hetim për krime lufte kundër ish-shefit ushtarak

Prokuroria Speciale e Malit të Zi nisi një hetim kundër liderit shumëvjeçar të Ushtrisë malazeze, admiralit në pension Dragan Samarxhiq, pasi e përditshmja Vijesti botoi një artikull që e lidhte atë me pjesëmarrjen në granatimet e Splitit dhe rrethinave të tij në vitin 1991.

E përditshmja e Podgoricës, Vijesti, në një artikull të titulluar “Shkëlqimi i Splitit dhe roli i Dragan Samarxhiqit” nga 7 gushti, thekson se Samarxhiq, si toger i Marinës së atëhershme Jugosllave (JRM), ka marrë pjesë në sulmin e Grupit Taktik “Kaštela”. në Split dhe rrethinat e tij më 15 nëntor 1991.

Pastaj anijet e JRM goditën objektet civile, dy civilë u vranë, pesë u plagosën dhe një pjesëtar i forcave të armatosura kroate u plagos.

Për shkak të këtij granatimi, kujtojnë mediat e Podgoricës, gjykatat kroate gjykuan 31 anëtarë të JRM-së kryesisht në mungesë dhe ata u shpallën fajtorë dhe u dënuan me burgime të gjata.

Prokuroria informoi Vijesti-n se kishte hapur një çështje penale kundër ish-shefit të Ushtrisë së Malit të Zi, Samarxhiq, “për të vërtetuar dyshimin se në vjeshtën e vitit 1991 në Dalmaci janë kryer vepra penale të krimeve të luftës”.

Samarxhiq, i cili – siç na kujtojnë mediat malazeze – asnjëherë nuk u hetua apo u ndoq zyrtarisht nga autoritetet kroate, shkroi në Twitter se “pret me qetësi plotësisht thirrjen e prokurorisë sepse nuk ka bërë kurrë asgjë në kundërshtim me ligjin dhe Konventën e Gjenevës. “.

Pas publikimit të tekstit, gazetari Sinisha Lukoviq është kërcënuar dhe fyer brutalisht nga profile anonime në Facebook.

Pas shpërbërjes së JRM-së, Dragan Samarxhiq vazhdoi karrierën e tij në Marinën e Ushtrisë së Serbisë dhe Malit të Zi dhe pas shpalljes së Pavarësisë së Malit të Zi, për nëntë vjet ishte shef i Shtabit të Përgjithshëm të Ushtrisë së Malit të Zi. Më pas, ai shkoi në diplomaci dhe ishte përfaqësues ushtarako-diplomatik i Malit të Zi në Austri, dhe nga marsi 2020 deri në pension, ishte përfaqësues ushtarak i Malit të Zi në NATO dhe BE.

Kategoritë
LajmeRajoni