Masakra në Sarajevën e rrethuar: Njerëzit u vranë në radhë për bukë dhe ujë, fëmijë teksa luanin

Objektivat e sulmit ishin njerëzit që bënin pazar në treg, duke pritur në radhë për ujë dhe bukë dhe fëmijë që luanin në oborret e shkollave ose para ndërtesave.

Vlerësohet se rreth 500,000 raketa u hodhën në Sarajevë gjatë rrethimit, ndërsa u regjistrua se më 22 korrik 1993, 3,777 raketa rekord u lëshuan në qytet. Mesatarisht 329 predha u qëlluan në qytet në ditë.

Ndër masakrat më brutale që ndodhën në Sarajevën e rrethuar ishin ato në tregun Markale.

E para nga dy masakrat në tregun Markale, në qendër të Sarajevës, ndodhi më 5 shkurt 1994, midis orës 12:10 dhe 12:20, kur një predhë mortaja 120 milimetra u qëllua nga pozicionet e agresorit në zonë. të Mrkoviqit.

Një granatë ka rënë në tregun e mbushur me njerëz, duke vrarë 68 qytetarë, ndërsa 142 janë plagosur rëndë dhe lehtë.

Masakra e dytë ndodhi më 28 gusht 1995. Një predhë e gjuajtur nga një pozicion i forcave nën kontrollin e Ushtrisë së Republika Srpska (VRS) vrau 43 civilë në tregun Markale të Sarajevës, tre prej të cilëve ishin fëmijë, ndërsa 84 u plagosën lehtë dhe rëndë.

Një predhë mortajash e gjuajtur nga pozicionet e agresorit nga drejtimi i Trebeviçit shpërtheu pranë hyrjes veriore të tregut të qytetit të Sarajevës në vitin 1995 dhe ushtria, policia dhe formacionet paraushtarake serbe kryen një tjetër në një seri krimesh të tmerrshme në luftën e zhvilluar në Bosnje dhe Hercegovinë nga viti 1992. deri në nënshkrimin e Marrëveshjes së Paqes të Dejtonit.në nëntor 1995.

Radovan Karadžić, ish-presidenti i Republikës Srpska, para Mekanizmit për Gjykatat Penale Ndërkombëtare (IMCC) u dënua në mars 2019 me burgim të përjetshëm, ndër të tjera, për terrorizimin dhe bombardimin e qytetarëve të Sarajevës, që është gjithashtu një nga akuzat për të cilin Ratko Mlladiq, komandant i Shtabit Kryesor të Ushtrisë së Republika Srpska (VRS), u dënua gjithashtu me burgim të përjetshëm në qershor të vitit të kaluar.

Komandanti i Korpusit Sarajevo-Rumani, Stanislav Galić, u dënua për vrasjen e 68 qytetarëve të Sarajevës dhe plagosjen e 142 prej tyre. Në vitin 2009, Tribunali i Hagës dënoi Dragomir Millosheviqin me 29 vjet burg për terrorizimin e civilëve në Sarajevë.

Masakra e fëmijëve në rrugën Bakareva në Bistrik ndodhi në vitin 1993. Atë ditë, një predhë e lëshuar nga pozicionet serbe në afërsi të Sarajevës vrau shtatë fëmijë.

Është gjithashtu e rëndësishme të përmendet masakra në varrezat në Budakovići që ndodhi në vitin 1993, kur një predhë e lëshuar nga pozicionet serbe vrau dhjetë dhe plagosi tre qytetarë të Sarajevës.

Në Dobrinjë, gjatë luftës në Bosnje dhe Hercegovinë, në këtë vendbanim të Sarajevës u kryen disa masakra kundër civilëve.

Masakra e parë ndodhi në vitin 1993 në vendbanimin Dobrinja III, kur 15 civilë u vranë dhe 80 civilë, kryesisht fëmijë, u plagosën nga dy predha mortajash të lëshuara nga pozicionet serbe, midis rrugës Grada Baku dhe Sheshit të Fëmijëve Dobrinja.

Granat janë gjuajtur në vendin ku po zhvillohej turneu i Bajramit në futboll të mbyllur.

Masakra e dytë në Dobrinjë ndodhi në vitin 1993 në rrugën “Hakije Turajlića” nr.

Masakra në Ferhadija apo masakra në rrugën Vase Miskina është një nga krimet më të tmerrshme në historinë e Sarajevës, që ndodhi më 27 maj 1992, kundër civilëve që prisnin në radhë për bukë në rrugën kryesore të Sarajevës.

Forcat serbe qëlluan me tre granata nga drejtimi i Borijës, duke vrarë 26 dhe plagosur 108 qytetarë të Sarajevës.

Masakra në rrugën Halaçi në Baščaršija në Sarajevë ndodhi në gusht të vitit 1992 gjatë rrethimit të Sarajevës. Një predhë e lëshuar nga pozicionet serbe vrau tetë dhe plagosi rëndë tre civilë.

Masakra në shtator të vitit 1992 ndodhi edhe në vendbanimin e Sarajevës, Boljakov Potok, në komunën e Novi Grad Sarajevës. Një predhë e gjuajtur nga pozicionet serbe vrau nëntë civilë që ishin mbledhur për varrimin e të ndjerës Fatima Jusiq në varrezat lokale dhe plagosi 20 pak a shumë rëndë.

Masakra u bënë edhe në Alipasha Polje. E para, më 30 gusht 1992, në Trg solidorati nr.14 (market), ku u vranë 11 civilë.

E dyta ndodhi më 22 janar 1994. Gjashtë fëmijë u vranë me tre granata.

Kategoritë
LajmeRajoni