Mbështetja për palestinezët në SHBA nuk ka qenë kurrë më e lartë: Për herë të parë, demokratët i simpatizojnë ata më shumë se izraelitët

Për herë të parë, një sondazh i Gallup zbuloi se demokratët amerikanë janë më simpatikë ndaj palestinezëve sesa ndaj izraelitëve, edhe pse shumica e demokratëve kanë një opinion të favorshëm për Izraelin.

Kur u pyetën: “Në situatën në Lindjen e Mesme, a keni më shumë simpati për izraelitët apo më shumë për palestinezët?” 49 për qind e demokratëve simpatizuan më shumë për palestinezët dhe 38 për qind simpatizuan më shumë për izraelitët. 13 për qind shtesë, sipas sondazhit, nuk simpatizojnë asnjërën ose nuk kanë asnjë opinion. Ishte hera e parë që të paktën që nga viti 2001 që më shumë demokratë simpatizuan palestinezët sesa izraelitë.

Simpatia për izraelitët mbetet e fortë në mesin e republikanëve, me 78 për qind më simpatikë ndaj izraelitëve dhe 11 për qind më simpatikë ndaj palestinezëve. Në mesin e të pavarurve, 49 për qind simpatizojnë izraelitët dhe 32 për qind me palestinezët. Në përgjithësi, një shumicë, 54 për qind, e amerikanëve simpatizojnë më shumë izraelitët dhe 31 për qind simpatizojnë më shumë për palestinezët.

“Diferenca prej 23 pikësh në simpatinë e amerikanëve për Izraelin ndaj palestinezëve përfaqëson epërsinë më të ngushtë të Izraelit në këtë çështje në sondazhin në trend të Gallup World Affairs”, tha Gallup.

Është gjithashtu hera e parë që Izraeli nuk ka pasur një avantazh 2 me 1 ndaj palestinezëve kur bëhet fjalë për simpatinë amerikane.

Sipas Gallup, shumica e republikanëve dhe demokratëve e shohin Izraelin në mënyrë të favorshme. Në përgjithësi, 68 për qind e të anketuarve kanë një opinion të favorshëm për vendin. Në mesin e republikanëve, 82 për qind kanë një pikëpamje pozitive për Izraelin, dhe midis demokratëve, 56 për qind.

Vitin e kaluar, simpatia midis demokratëve për konfliktin izraelito-palestinez ishte pothuajse e barabartë, me 40 për qind që favorizonin izraelitët dhe 38 për qind favorizonin palestinezët. Dhjetë vjet më parë, 55 përqind e demokratëve simpatizonin më shumë Izraelin dhe 19 përqind simpatizonin më shumë për palestinezët. Marzhi pozitiv i Izraelit në sondazh ka rënë gradualisht që atëherë.

Trendi në vitet e fundit, tha Gallup në një deklaratë të enjten, ka qenë drejt rritjes së simpatisë për palestinezët, por nuk specifikoi se çfarë e shkaktoi rritjen prej 11 përqind të simpatisë për palestinezët mes demokratëve në vitin e kaluar.

Tensionet mes izraelitëve dhe palestinezëve janë rritur gjatë vitit të kaluar. Më shumë se një duzinë izraelitë janë vrarë në sulme këtë vit, ndërsa dhjetëra palestinezë, të cilët Izraeli thotë se janë kryesisht militantë, kanë vdekur në sulmet ushtarake izraelite në Bregun Perëndimor.

Në fund të vitit të kaluar, izraelitët zgjodhën një koalicion qeverisës që përfshin partitë e ekstremit të djathtë, duke përfshirë ligjvënës që janë deklaruar hapur dhe me krenari kundër LGBTQ.

Halie Soifer, drejtore ekzekutive e Këshillit Demokratik Hebre të Amerikës, i tha Agjencisë Telegrafike Hebraike se çështja Gallup përfaqëson një dikotomi të rreme dhe se udhëheqja e Partisë Demokratike është pro-izraelite.

“Demokratët – nga Presidenti Biden e poshtë – mbështesin fuqimisht sigurinë dhe sigurinë e Izraelit”, tha ajo për JTA.

Matt Brooks, drejtor ekzekutiv i Koalicionit Republikan Hebre, tha në një deklaratë se simpatia në rënie e demokratëve për Izraelin është një “prirje jashtëzakonisht shqetësuese”.

Gallup raportoi gjithashtu se simpatia për izraelitët është në rënie në mesin e votuesve të rinj. “Baby boomers” favorizojnë izraelitët mbi palestinezët me një diferencë prej 46 pikësh. Por palestinezët kanë një avantazh prej dy pikësh në simpatinë mes mijëvjeçarëve.

Kategoritë
BotaLajme