Miliona peshq ngordhën gjatë natës në një lumë australian

Një vrasje në shkallë të gjerë peshku u raportua për herë të parë të premten në mëngjes në Menindee, New South Wales, Australi. Qytetarët u zgjuan duke parë miliona peshq të ngordhur në lumë.

Autoritetet shtetërore të lumit thanë se ishte rezultat i një valë të nxehti që prek lumin Darling-Baaka.

Vendasit thonë se ky është vrasja më e madhe e peshkut që ka goditur qytetin, i cili përjetoi një tjetër vrasje masive të peshkut vetëm tre vjet më parë.

Në një postim në Facebook, Departamenti i Industrive Primare të NSW (DPI) tha se vala e të nxehtit “kishte vënë stres shtesë në një sistem që ka përjetuar kushte ekstreme për shkak të përmbytjeve të mëdha”.

Valët e të nxehtit janë bërë më të shpeshta, më intensive dhe zgjasin më gjatë për shkak të ndryshimeve klimatike të shkaktuara nga njeriu. Bota tashmë është ngrohur me rreth 1.1 gradë që nga fillimi i epokës industriale dhe temperaturat do të vazhdojnë të rriten nëse qeveritë në mbarë botën nuk bëjnë shkurtime drastike në emetimet e gazeve serrë.

Duke folur për BBC, banori i Menindee, Graeme McCrabb e përshkroi katastrofën si “surreale”.

“Sot do të jetë ndoshta pak më e vështirë,” tha ai, duke paralajmëruar se vendasit presin që më shumë peshq të ngordhin pasi peshqit tashmë të dekompozuar thithin më shumë oksigjen nga uji.

Rreth 500 njerëz jetojnë në qytet në perëndim të largët të Uellsit të Ri Jugor. Lumi Darling-Baaka është pjesë e pellgut të Murray Darling, sistemi më i madh lumor i Australisë.

DPI i NSW tha gjithashtu se ngordhja e peshkut ishte “shqetësuese për komunitetin lokal”, një ndjenjë që bëri jehonë nga McCrabb.

“Mund të imagjinoni vetëm të lini peshqit në kuzhinë të kalbet me të gjitha dyert e mbyllura dhe pa ajër të kondicionuar, dhe ne kemi miliona të tillë”, përshkroi ai erën.

Ai shtoi se njerëzit lokalë në qytetin rajonal mbështeten në Darling-Baaka për furnizimin e tyre me ujë, “ne përdorim ujin e lumit për larje dhe dush, kështu që njerëzit nuk do të jenë më në gjendje ta përdorin atë ujë për ato nevoja themelore,” tha McCrabb.

Ngordhja e peshkut të kësaj jave hedh dritë mbi problemet me të cilat përballet Pellgu Murray Darling. Thatësira dhe rritja e përdorimit të njerëzve kanë ndikuar në shëndetin e ekosistemit Murray Darling.

Autoriteti Murray Darling Basin tha se bujqësia, industritë dhe komunitetet po përdorin ujin nga sistemi i lumit duke rezultuar në më pak ujë që rrjedh nëpër lumë.

Pellgu thuhet gjithashtu se është i prirur ndaj motit ekstrem dhe ka një klimë shumë të ndryshueshme që e bën atë të prekshëm si nga zjarret ashtu edhe nga thatësira.

Në vitin 2012, u zbatua një plan prej 13 miliardë dollarësh Australianë për të ndaluar tharjen e lumit dhe për ta rikthyer atë në një nivel më të shëndetshëm.

Kategoritë
BotaLajme