Ministrat çekë nuk dinë të flasin anglisht që të komunikojnë me Bashkimin Europian

Përveç inflacionit galopant, çmimeve të energjisë dhe pandemisë COVID-19, qeveria e re e qendrës së djathtë e Petr Fiala në Republikën Çeke po përballet me një problem tjetër serioz që e bën të vështirë komunikimin me Bashkimin Europian: nuk ka mjaftueshëm ministra që flasin anglisht.

Sipas gazetës britanike “The Guardian”, 57-vjeçari ish-profesor universiteti, i cili drejton një koalicion pesëpartiak, është e para qeveri që do të do të duhet të mbajë seminare të shpejta të gjuhës angleze për anëtarët e kabinetit.

“Mungesa e ministrave anglishtfolës e vendos koalicionin çek në një pozitë të vështirë ,” tha gazeta britanike, duke shtuar se qeveria e re rrezikon izolimin, veçanërisht në BE, ku anglishtja mbetet gjuha e punës.

Qeveria e re çeke po merr detyrën pasi po përballet me zbulime të turpshme për anglishten e kufizuar të folur nga shumë prej anëtarëve të saj.

Zbulimi në gazetën Hospodářské Noviny ngre shqetësime se si qeveria e Petr Fiala do të marrë përsipër presidencën e rradhës të BE-së në korrik.

Në të njëjtën kohë, lind një pyetje më e thellë: si një vend që u çlirua nga prangat e komunizmit 30 vjet më parë dhe gjuha e të cilit nuk kuptohet përtej kufijve të tij, nuk ka arritur të fitojë kualifikimet e nevojshme për të ndërvepruar me botën e jashtme.

Në artikullin e gazetës zakonisht thuhet se disa ministra kyç janë të paaftë nga ana gjuhësore për të komunikuar me partnerët evropianë.

Pesë nga 18 anëtarët e kabinetit pranuan se kishin njohuri të gjuhës angleze ose pak anglisht, duke shtuar se ata do të mbështeteshin te përkthyesit për takimet evropiane, një qasje që komentuesit tallen me të, sepse shpërfill rëndësinë e kontakteve private në takimet joformale, ku në përgjithësi janë mungon përkthyesi.

Disa ministra pohuan se njohuritë e tyre të gjuhës angleze ishin të mira, si ai i ministrit të ri të Jashtëm Jan Lipoëski.

Ndër ata që pranuan se anglishtja e tyre nuk ishte e kënaqshme ishin ministrja e Mbrojtjes Yana Chernotsova dhe ministri i Financave Cbinek Stanyura. Të dy, argumentuan ata, mund të mos dinë mirë anglisht, por flasin polonisht dhe rusisht.

Kategoritë
BotaLajme