Mitsotakis takohet me Princin e Arabisë Saudite, marrëveshjet që do të firmosen

Kryeministri grek Kyriakos Mitsotakis është takuar me Princin e Kurorës së Arabisë Saudite, Mohammed Bin Salman, në Megaro Maximos.

Trashëgimtari i fronit të Arabisë Saudite shoqërohet nga një delegacion i madh qeveritar si dhe një delegacion biznesi prej 30 anëtarësh.

Kjo është vizita e parë e Mohammed bin Salman në tokën evropiane që nga prilli 2018, gjë që pasqyron rëndësinë që Arabia Saudite i kushton marrëdhënieve me Greqinë  si një shtyllë sigurie dhe stabiliteti në rajon.

Axhenda e vizitës shumë të rëndësishme të Mohammed bin Salman përfshin marrëveshje dhe investime kyçe dhe thekson natyrën strategjike të marrëdhënieve Greqi-Saudi të konfirmuar gjatë vizitës zyrtare të Kryeministrit në Riad në tetor 2021.

Forcimi i marrëdhënieve strategjike

Karakteri strategjik i marrëdhënieve është vulosur edhe nga kontributi i Greqisë në mbrojtjen e Arabisë Saudite duke dërguar një grup Patriot, një lëvizje që është vlerësuar nga Riadi, siç u njoftua gjatë vizitës së Mitsotakis në kryeqytetin saudit.

Natyra strategjike e marrëdhënieve, në kuadrin e strategjisë së qeverisë për krijimin e një rrjeti aleancash me vendet e Gjirit, do të vendoset zyrtarisht në Pallatin Maksimos me nënshkrimin e një marrëveshjeje për krijimin e Këshillit të Bashkëpunimit Strategjik, i cili do të institucionalizojë bashkëpunimin e dy vendeve sipas sektorëve.

Mohammed bin Salman shoqërohet nga një delegacion i madh qeveritar – mes tyre ministrat e investimeve, tregtisë, komunikimit dhe teknologjisë dhe kreu i fondit sovran të pasurisë (PIF) – anëtarët e të cilit do të nënshkruajnë dhe shkëmbejnë marrëveshje me homologët e tyre grekë.

Ndër marrëveshjet që do të nënshkruhen mes ministrave grekë dhe homologëve të tyre sauditë janë ajo për bashkëpunimin ushtarak, një marrëveshje për bashkëpunimin në sektorin e energjisë, pasi Greqia bëhet një qendër për transferimin e energjisë në Evropë dhe mund të jetë një urë lidhëse me Lindjen e Mesme , një marrëveshje për shkencën dhe teknologjinë, harmoninë në kulturë.

Me rëndësi të veçantë është marrëveshja që do të nënshkruhet nga katër kompanitë drejtuese të projektit EMC (STC, TTSA, PPC dhe Cyta).

Ky është një projekt që në thelb përmirëson pozicionin e  Greqisë si një qendër për ruajtjen dhe shpërndarjen e të dhënave në rajonin e Evropës Juglindore, duke sjellë përfitime të prekshme ekonomike dhe gjeostrategjike.

Propozimi për ndërtimin e EMC-së iu bë fillimisht nga pala greke Princit të Kurorës Mohammed Bin Salman në kuadër të vizitës së Kyriakos Mitsotakis në Riad, në tetor 2021, ku u ra dakord për të vazhduar me projektin.

Synimi i Athinës janë investimet direkte nga Arabia Saudite në Greqi, bashkëpunimi në sektorë të rinj, si dhe një prani më e fortë e bizneseve greke në Arabinë Saudite.

Kategoritë
BotaLajme