Mjeku: Ja pse nuk duhet të qëndroni kurrë me rroba banje të lagur

Tetë milionë njerëz në vit shkojnë te mjeku për shkak të simptomave të një infeksioni të traktit urinar. Infeksionet e traktit urinar konsiderohen si të dytat më të shpeshta, të ndjekura nga infeksionet e frymëmarrjes.

Më shpesh flasim për infeksionin e fshikëzës, cistitin, i cili është lokalizimi më i shpeshtë, megjithatë çdo pjesë e traktit urinar mund të jetë vendi i infeksionit.

Trakti ynë urinar përbëhet nga 6 organe: Veshkat dhe ureterët, që janë organet me avull, fshikëza dhe uretra.

Infeksionet e traktit urinar janë dukshëm më të shpeshta tek femrat dhe përgjigja qëndron te anatomia e traktit urinar.

Uretra e femrës është 3-4 herë më e shkurtër se ajo e mashkullit, dhe hapja e uretrës tek femrat është shumë më afër anusit, gjë që lejon që bakteret që gjenden normalisht në zorrën e trashë të kalojnë nga zorra, përmes perineumit, në uretër. dhe çojnë në infeksion të traktit urinar.

Simptomat si urinimi i shpeshtë, dhimbja në fund të urinimit dhe ndjesia e djegies gjatë urinimit duhet të raportohen gjithmonë te mjeku.

Diagnoza e infeksionit të traktit urinar bëhet me analizë të urinës. Vetëm marrja e mostrave është shpesh një pengesë për shumë pacientë.

Gjatë marrjes së mostrës së urinës, duhet pasur kujdes që të merret mostra e urinës së parë të mëngjesit, rryma e mesme dhe vetë kampioni nuk duhet të qëndrojë në temperaturën e dhomës deri në analizë, por në frigorifer. Temperatura e dhomës favorizon zhvillimin e baktereve në urinë, dhe për këtë arsye vetë gjetja nuk do të jetë përfaqësuese.

Në muajt e verës, infeksionet e traktit urinar bëhen më të zakonshme dhe shumë pyesin nëse rroba banje e lagur duhet të ndryshohet në të thatë?

Përgjigjja e doktoreshës Katarina Bajac është se kjo është pikërisht ajo që duhet bërë.

“Nuk është mirë të jesh me rroba banje të lagur për më shumë orë, pavarësisht sa shpejt thahet. Veshja e kostumit të banjës është një masë e shkëlqyer për parandalimin e infeksioneve urinare dhe përveç kësaj duhet të merrni sasi të mjaftueshme të lëngjeve dhe të mos vononi të shkoni në tualet. Mos i analizoni rezultatet laboratorike të urinës, as mos e trajtoni vetë infeksionin urinar, dokumenti i vetëm është trajtimi i infeksionit nga mjeku, mundësisht urologu”, ka thënë mjeku për Nova.rs.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi