Moment i ri gjeopolitik: A po ndryshon Arabia Saudite Uashingtonin për Pekinin?

Është e vështirë të analizohet vizita historike e presidentit kinez Xi Jinping në Arabinë Saudite pa e vënë re rëndësinë dhe ndikimin e vizitës, si dhe samitin e paprecedentë arabo-kinez, shkruan The Jerusalem Post.

Samiti, i cili u zhvillua disa muaj pas vizitës së presidentit amerikan Joe Biden në Arabinë Saudite gushtin e kaluar, pasqyron rëndësinë në rritje të Arabisë Saudite dhe rolit të Riadit në mjedisin e saj rajonal.

Samiti arabo-kinez dhe ai i Gjirit-Kinez u mbajtën me ftesë të Riadit dhe pasqyrojnë rolin udhëheqës të Arabisë Saudite në vendosjen e hartës në rajon në përputhje me interesat strategjike të Gjirit dhe vendeve arabe. Roli dhe ndikimi global i Kinës janë rritur, veçanërisht vitet e fundit.

Ky partneritet do të shtrihet në ekonomi (Arabia Saudite është furnizuesi kryesor i Kinës me naftë dhe Pekini është partneri kryesor ekonomik i Arabisë Saudite) dhe sektorë të tjerë të rëndësishëm. Arabia Saudite pritet të bashkohet me Organizatën e Bashkëpunimit të Shangait dhe të kalojë nga një partner dialogu në një vëzhgues.

Ky është një hap shumë i rëndësishëm, duke pasur parasysh rëndësinë e kësaj organizate, e cila është shtëpia e rreth 40 për qind të popullsisë së botës dhe 30 për qind e PBB-së botërore, dhe mund të luajë një rol të rëndësishëm në promovimin e shkëmbimeve tregtare që nuk janë të lidhura me SHBA-në. dollar. Kina është padyshim një lojtar i rëndësishëm në programin e mbretërisë Vision 2030 për të diversifikuar ekonominë e Arabisë Saudite.

Riadi mbështetet shumë në rolin e Pekinit në zbatimin e projekteve të këtij vizioni ambicioz, të cilat përfshijnë industrinë, shërbimet logjistike dhe megaprojektet në sektorë të ndryshëm.

Rëndësia më e madhe e vizitës së Jinping në Arabinë Saudite qëndron në rëndësinë e saj për SHBA-në si një aleat tradicional dhe historik i Uashingtonit.

Kjo vizitë konfirmon se Riadi nuk do të jetë i pafuqishëm përballë presionit amerikan, veçanërisht në sektorin e naftës. SHBA duhet të njohë ndryshimin e lojës. Arabia Saudite përpiqet për marrëdhënie ndërkombëtare shumëpalëshe që kënaqin interesat e saj strategjike dhe politikat e mëparshme tradicionale të Riadit nuk janë më të qëndrueshme në mjedisin dhe rrethanat aktuale.

Në këtë kontekst, bie në sy fakti se Arabia Saudite nuk i ka hedhur ende të gjitha kartat në tavolinë. Riadi ende eksporton naftë në Kinë në renminbi, jo në dollarë, pasi Kina vazhdon të kërkojë.

Por Riadi ende nuk i është përgjigjur konsideratave rreth dëshirës së tij për të ruajtur ekuilibrin në marrëdhëniet ndërkombëtare, për të marrë iniciativën dhe për të manovruar në përputhje me interesat e tij.

Vizita e presidentit kinez në Arabinë Saudite forcon rolin dhe ndikimin e Arabisë Saudite dhe pasqyron prestigjin e mbretërisë.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht kolapsi i marrëdhënieve midis Riadit dhe Uashingtonit, veçanërisht në sferën e sigurisë dhe atë ushtarake. Mbeten dëshmi se Arabia Saudite dëshiron të ruajë aleancën e saj me SHBA-në, por sipas rregullave të reja të lojës që pasqyrojnë ndryshimet në mjedisin ndërkombëtar dhe vizionin saudit për marrëdhëniet.

Nuk është një argument apo reagim ndaj njërës apo tjetrës palë, siç duan t’i shpjegojnë disa analistë këto lëvizje nga Arabia Saudite.

Më saktë, bëhet fjalë për ripozicionimin dhe riorientimin strategjik të politikës së jashtme të Riadit. Kjo është në përputhje me rregullat në marrëdhëniet aktuale ndërkombëtare dhe ekuilibrin pas fillimit të pandemisë së koronavirusit, më pas shpërthimit të krizës në Ukrainë dhe ardhjes së një epoke të re të ekuilibrit dhe marrëdhënieve ndërkombëtare, të cilat kërkojnë hapa në përputhje me këto zhvillimet.

Jinpingo vjen në Arabinë Saudite për herë të dytë në gjashtë vjet. Ky në vetvete është një tregues se Kina po përpiqet të zgjerojë lidhjet e saj strategjike me partnerët sauditë, jo vetëm në nivel nafte, ekonomik dhe investimesh, por edhe në nivel strategjik në përgjithësi.

Kategoritë
BotaLajme