Moti jashtëzakonisht i ngrohtë në të gjithë Evropën: Rekordi i temperaturës nga viti 1944 u thye në Alpet zvicerane

Fillimi i vitit 2023 do të mbahet mend padyshim për temperaturat e larta rekord dhe në bjeshkët e lagura nga dielli, përveç Bjelasnicës dhe Jahorinës, rekorde temperaturash po shënohen edhe në të gjithë Evropën.

Shumë BiH qytetarët zgjodhën të kalojnë fundjavën e Vitit të Ri në malet përreth Sarajevës për të zëvendësuar ajrin e ndotur me ajër të pastër malor në natyrë.

Dita e parë e bukur e vitit të ri 2023, me një temperaturë që varion nga 12 deri në 14 gradë në Bosnje dhe Hercegovinë, të kujton pranverën, dhe kushtet identike të motit janë regjistruar në të gjithë Evropën – konkretisht në Zvicër dhe Lihtenshtajn.

Mbi 20 gradë Celsius u matën në qytetin e vogël verior të Zvicrës Delemont dhe kryeqytetin e Lihtenshtajnit, Vaduz. Në Delemont, në ditën e parë të vitit 2023, u regjistruan edhe 21 gradë.

Meteoswiss, shërbimi kombëtar meteorologjik dhe klimatik i Zvicrës, tha se rekordet e të nxehtit të janarit u vendosën në disa stacione monitorimi në anën veriore të vargmalit të Alpeve, për shkak të erërave të ngrohta nga jugperëndimi.

Temperaturat në Delemont janë pra mbi mesataren në krahasim me janarin për periudhën 1991-2020, që janë kushtet e motit për muajin qershor, shton shërbimi meteorologjik.

Delemont është kryeqyteti i rajonit veriperëndimor Jura që kufizohet me Francën.

Kështu, në përputhje me temperaturat, në Vevey në liqenin e Gjenevës, njerëzit qëndronin në radhë për akullore, ndërsa në vetë Gjenevë, lagjenët morën pjesë në notin tradicional të Vitit të Ri në liqen.

Temperatura më e lartë e janarit e regjistruar ndonjëherë diku në Zvicër – ishte 24 gradë, dhe u regjistrua në anën jugore të Alpeve në rajonin e Ticino, në 1944 në Lugano dhe në 2007 në Locarno-Monta.

Në principatën e vogël të Lihtenshtajnit, të dielën temperaturat në kryeqytetin Vaduz arritën deri në 20 gradë.

Kjo vendosi një rekord të ri të nxehtësisë së janarit, duke tejkaluar 19 gradët e regjistruara më 22 janar 1997.

Kategoritë
BotaLajme