Muaji i ndërgjegjësimit për skoliozën: Çfarë duhet të dijë një prind

Assali Benamari u diagnostikua me skoliozë kongjenitale kur ishte vetëm katër muajshe.

Në moshën 7-vjeçare, gjendja e saj kishte përparuar mjaftueshëm për të shkaktuar lëndime neurologjike dhe e bëri atë të mos ishte në gjendje të ecte ose të ndjente këmbët e saj dhe të kontrollonte funksionin e zorrëve dhe fshikëzës. Pavarësisht trajtimit në atdheun e saj, Algjeri, një formë e rëndë e kifoskoliozës kërcënonte se vajza e re do ta kalonte jetën në një karrige me rrota. Skolioza është një deformim i shtyllës kurrizore që prek rreth 3% të adoleshentëve. Duket si një lakim i shtyllës kurrizore anash. Kur kombinohet me lakimin e shtyllës kurrizore nga jashtë, përftohet kyfoskolioza.

Ndërsa rastet më të lehta nuk kërkojnë ndonjë trajtim, lakimet e rënda të shtyllës kurrizore që përkeqësohen me kalimin e kohës mund të jenë një gjendje paaftësie kërcënuese për jetën. Nëse nuk trajtohet, shkakton dhimbje kronike, probleme të frymëmarrjes dhe zemrës, cilësi të dobët të jetës dhe shkurtim të jetëgjatësisë, paralajmëron profesor Ahmet Alanay, një specialist i shquar në ortopedi dhe traumatologji në Qendrën Moderne për Sëmundjet e Shpinës Acibadem Maslak. Çdo vit në qershor, Acibadem feston Muajin e Ndërgjegjësimit për Skoliozën, duke organizuar evente dhe duke ofruar informacione të dobishme për këtë gjendje.

Fakte dhe keqkuptime rreth skoliozës

Skolioza është deformimi më i zakonshëm i shtyllës kurrizore që zbulohet në fëmijëri. Zakonisht shfaqet midis moshës 10 dhe 15 vjeç. Megjithatë, mund të shfaqet herët a vonë në jetë. Në disa fëmijë, skolioza mund të jetë e lindur ose e lidhur me çrregullime të tjera neurologjike ose muskulare, si paraliza cerebrale. Në pothuajse 8 nga 10 raste, shkaku i skoliozës është i panjohur. Kjo zakonisht quhet skoliozë idiopatike.

Rreziku i skoliozës bëhet 10 herë më i lartë tek vajzat gjatë pubertetit, thotë prof. Dr. Alanay. Deformimi i shtyllës kurrizore nga 0 deri në 20 gradë nuk vërehet nga jashtë, dhe midis 20 dhe 40 gradë mund të vërehet vetëm në trup të zhveshur. Në kundërshtim me besimin popullor, qëndrimi i duhur nuk është një garanci që skolioza nuk do të ndodhë.

Një ekzaminim në shtëpi zgjat disa minuta, por mund të ndryshojë jetën tuaj

Një prind është shpesh i pari që vëren kur një fëmijë mban një shpatull më lart se tjetri ose sheh një pozicion të pabarabartë të belit ose ijeve. E gjithë kjo mund të jetë një shenjë paralajmëruese e shfaqjes së mundshme të skoliozës. Kontrollet e rregullta në shtëpi mund të ndihmojnë në zbulimin dhe ndërhyrjen e hershme. Ekzaminimi në shtëpi përfshin një vlerësim në një pozicion në këmbë dhe një pozicion të përkulur përpara: fëmija përkulet në bel derisa shtylla kurrizore të bëhet paralele me dyshemenë. Prindërit duhet t’i kushtojnë vëmendje të gjitha pjesëve asimetrike të pjesës së poshtme ose të sipërme të shpinës, shpatullave, ijeve, belit ose shpinës së rrumbullakosur. Në një pozicion të sheshtë me krahët poshtë, një distancë më e madhe midis njërit krah dhe bustit në raport me anën tjetër ose një trup i pjerrët mund të jetë gjithashtu një shenjë paralajmëruese. Nëse vëreni ndonjë nga këto simptoma, konsultohuni me një specialist sa më shpejt të jetë e mundur, thotë profesor Alanay. Rastet më të lehta të skoliozës kërkojnë vetëm mbikëqyrje mjekësore, ndërsa lakimet e moderuara mund të korrigjohen me ushtrime dhe forcimin e duhur. Pa masat e duhura të marra në një fazë të hershme, rreziku i përparimit rritet dhe trajtimi bëhet më i vështirë.

Opsione të avancuara kirurgjikale për rastet e rënda të skoliozës

Kur lakimi zhvillohet me kalimin e kohës dhe i kalon 45 gradë, zvogëlon hapësirën në gjoks dhe e bën më të vështirë funksionimin e duhur të mushkërive dhe zemrës. Në skoliozën e rëndë, trajtimi standard përfshin operacionin që përfshin bashkimin e shtyllës kurrizore. Kjo procedurë stabilizon shtyllën kurrizore me vida dhe shufra dhe është shumë efektive. Sot, pajisjet e teknologjisë së lartë ofrojnë një nivel më të lartë sigurie dhe reduktojnë rrezikun e lëndimit gjatë operacionit të shtyllës kurrizore. Në Spitalin Acibadem, navigimi dhe neuromonitorimi i shtyllës kurrizore rrisin nivelin e sigurisë dhe shkallën e suksesit të operacionit të shtyllës kurrizore.

Për një grup të caktuar pacientësh me skoliozë, metoda VBT (metoda e lidhjes së trupit vertebral) mund të jetë një alternativë ndaj shkrirjes kurrizore. Është një procedurë shumë e avancuar e kryer nga vetëm disa ekipe mjekësore në mbarë botën. Fleksibiliteti i ruajtur i shtyllës kurrizore ndërsa shtylla kurrizore është në rritje dhe një periudhë më e shkurtër e rikuperimit janë avantazhe të rëndësishme të metodës VBT. Pas një procedure minimale invazive, fëmija mund të kthehet në shkollë për një ose dy javë dhe të luajë të gjitha llojet e sporteve 3 muaj më vonë. Deformimi i shtyllës kurrizore korrigjohet pjesërisht gjatë operacionit dhe korrigjimi spontan vazhdon me kalimin e kohës, me rritjen e pacientit. Qendra moderne për trajtimin e sëmundjeve të shtyllës kurrizore, Acibadem Maslak, ishte e para që aplikoi metodën e re jashtë Shteteve të Bashkuara të Amerikës, ku ajo u projektua.

Në 7 vitet e fundit më shumë se 100 pacientë janë trajtuar me sukses në Qendrën Acibadem me ndihmën e metodës VBT, e cila e bën atë një nga qendrat më me përvojë në mbarë botën.

Rezultate të mahnitshme dhe një e ardhme më e mirë për pacientët me skoliozë

Assala shtatë vjeçare, e cila supozohej të qëndronte e palëvizshme për shkak të formës së rëndë të kifoskoliozës dhe që ka shteruar të gjitha mundësitë e trajtimit në vendlindje, është sjellë në spitalin Acibadem në Turqi nga familja e saj.

“Na duhej të reagonim shpejt dhe të bënim një operacion për të dekompresuar palcën e saj kurrizore dhe për ta liruar atë, gjë që, shpresojmë, mund të rezultojë në një rikuperim të funksionit të saj neurologjik dhe ta lejojë atë të ecë përsëri,” shpjegon kirurgu i shtyllës kurrizore Profesor Ahmet. Alanay. Tre ditë më vonë, operacioni përfundoi me korrigjim të plotë të deformimit.

Pas operacionit, Assala i rifitoi shpejt funksionet e saj neurologjike: ajo ndjeu përsëri trupin e saj dhe ishte në gjendje të lëvizte gishtat, gjunjët dhe ijet.

“Rikthimi i të gjitha këtyre funksioneve në një periudhë shumë të shkurtër kohore na dha një shpresë të madhe kur bëhet fjalë për të ardhmen e saj. Besojmë se me një rehabilitim të mirë, ajo do të mund të ecë përsëri”, komentoi Prof. Alanay. Për të ruajtur fiksimin, vajza do të duhet të mbajë një protezë halo për një periudhë prej 3 deri në 6 muaj. Pas një periudhe 6-javore pas operacionit, Assala erdhi për një kontroll në këmbët e saj.

Babai i Assala, Fodel Benamara, tani është optimist për të ardhmen: “Gjendja e Assalës është përmirësuar dhe, në fakt, jam i impresionuar me rezultatin. Ka pasur një përmirësim të dukshëm dhe të gjithë mjekët bien dakord se do të shohim më shumë progres ndërsa rehabilitimi vazhdon.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi